Pe abonatul roman de cablu il va costa minimum 100 de euro implementarea unei noi directive a Uniunii Europene prin care industria TV este obligata sa treaca la semnalul TV digital, incepand cu anul 2012. Costurile pentru televiziuni inca nu se cunosc, dar se prezuma a fi mari, in timp ce pentru companiile de cablu ele sunt minime.
Comisariatul pentru telecomunicatii si transmisii audio-vizuale al Comisiei Europene(CE) a declarat la ultima reuniune cu liderii industriei de cablu si televiziune europeni ca a fost emisa o noua directiva care va fi adoptata curand, ce stipuleaza obligativitatea televiziunilor din spatiul euro de a trece la televiziunea digitala din 2010 - 2012.

"Comisia europeana propune prin aceasta directiva stabilirea unui termen limita pentru renuntarea totala la televiziunile ce emit in sistem analogic (in eter). Exista un grup de state care a fost de acord sa fixeze acest termen pentru 2010 sau chiar mai devreme, iar un al doilea grup - pentru 2012", se arata in proiectul de directiva. Liderii unor companii europene prezente la reuniune s-au plans, insa, de costurile mari ce le presupune o astfel de schimbare. Nu doar semnalul trasmis de televiziuni, ci si cel care ajunge in casa abonatului trebuie sa fie digital, si chiar si televizoarele trebuie sa fie digitale, sau sa fie racordate la un adaptor special, iar cel mai ieftin adaptor ieftin costa in jurul a 100 de euro.

"Nu ma intereseaza care sunt costurile, cablistii si televiziunile sa fie gata pentru semnalul digital," ar fi spus un comisar european, citat de surse din piata.

"Pentru Romania introducerea televiziunii digitale ar fi utopica. In Romania nu exista un standard nici pentru emiterea in eter. In plus, in Romania sunt cateva milioane de televizoare care nu sunt conectate nici la cablu", ne-a declarat directorul Internet & date al Astral TV, Dinu Malacopol.

George Chirita, director executiv al Asociatiei Romane a Companiilor din domeniul audiovizual (ARCA), organism ce reuneste cele mai multe companii din industrie, sustine ca in Romania exista 70 de companii de televiziune, iar introducerea semnalului digital va putea fi discutata abia in 2007, cand va fi gasita si o posibila banda de frecventa.

"Nu stim exact ce costuri presupune, inca, televiziunea sau radioul digital. Cu fiecare an apar insa noi tehnologii, care coboara costurile. In plus, in Romania nu exista decat sase canale de frecventa digitala disponibile, fata de 1.400 in SUA", spune Chirita.

"A existat o discutie in cadrul Consiliului Audiovizualului (CNA) despre asta. Se asteapta reuniunea industriei europene de la Geneva din 2007 pentru a identifica solutii. Pana in prezent doar televiziunea nationala are un proiect de transmisie a semnalului digital", ne-a declarat Chirita.

Momentan, pe piata romaneasca nu se vand televizoare digitale, pentru ca nu exista cerere. Introducerea unui sistem digital ar imbunatati imaginea si ar facilita si alegerea unui pachet de programe flexibil, dupa dorinta fiecarui client in parte, direct din telecomanda. Adaptorul rezolva insa problema posesorilor de televizoare care nu vor putea sa-si cumpere alte noi, digitale.

"Semnalul digital va insemna eliberarea a mare parte din spectrul de frecvente radio, urmand ca televiziunile analogice si digitale sa mearga o bucata de timp in paralel," a adaugat Malacopol.

"Introducerea televiziunii digitale ar presupune existenta unei strategii nationale de trecere la semnalul digital, pentru ca semnalul analogic trebuie sa dispara treptat, cele doua urmand a merge in paralel o buna bucata de timp", a adaugat el.

"Spectrul de frecventa radio este destul de aglomerat, iar transmisiile analogice ?mananca? foarte mult spatiu. Introducerea unor servicii de transmisii in banda larga de frecventa, prin tehnologii radio (fara fir) cere spatiu ce ar putea fi eliberat in acest fel", a mai spus Malacopol.

"In Marea Britanie, unde s-a facut deja trecerea la semnalul digital TV, s-au acordat un fel de subventii atat pentru achizitionarea de astfel de televizioare, cat si pentru statiile TV (broadcasteri, sau emitatori).

RCS&RDS are si el semnal digital. RCS si Astral Telecom, urmati la o oarecare distanta de UPC, sunt liderii pietei de cablu din Romania. Cota de piata a UPC Romania depaseste in prezent de 10%, Astral Telecom are o cota de 24%, iar grupul RCS/RDS - 29%.

Saptamana aceasta o a treia retea de cablu, formata de un grup de companii, Digital Cable Systems, trece la semnalul digital.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri