Fostii proprietari din casele nationalizate, care nu-si vor primi imobilele inapoi, ci doar vor fi despagubiti, acuza Guvernul ca nu doreste cu adevarat o reparatie a nedreptatilor care li s-au facut prin diverse acte de nationalizare. Ei sunt nemultumiti ca multe dintre proprietatile lor, care au fost achizitionate de fosti chiriasi, nu le vor fi restituite. Proprietarii considera ca nici modalitatea de despagubire prin intermediul Fondului Proprietatea nu este avantajoasa pentru ei. La un seminar desfasurat ieri pe tema acestui Fond, fostii proprietari nu numai ca nu au fost invitati, dar, mai mult, nu li s-a permis accesul la niste dezbateri care se doreau publice.
Persoanele care si-au cumparat in conditiile legii case ce au fost nationalizate vor ramane in posesia acestor locuinte, urmand ca fostii proprietari sa fie despagubiti, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu. La un seminar referitor la noul pachet legislativ privind regimul proprietatii, prim-ministrul a amintit ca pachetul legislativ asupra caruia Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului prevede retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate in timpul regimului comunist, despagubirea justa si echitabila pentru casele care nu pot fi retrocedate in natura si mentinerea cadrului legislativ privind protectia chiriasilor.Fostii proprietari care si-au vazut casele vandute nu mai pot sa primeasca locuinta inapoi, deci vor primi despagubiri in bani, iar cei care au reusit sa le cumpere in conditiile legii vor ramane in case, a spus Tariceanu.

In replica, proprietarii afirma ca astfel le este nationalizat a doua oara bunul pe care-l detineau. Chiriasii au cumparat casele pe baza Legii nr.112 din 1995, care prevedea ca pot fi cumparate acele locuinte asupra carora statul are titlu de proprietate. Or, Guvernul a recunoscut ca nu au existat titluri asupra locuintelor nationalizate. In conditiile acestea, toate improprietaririle sunt lovite de nulitate, ne-a declarat presedintele Asociatiei Proprietarilor, Maria Teodoru. Mi-nistrul-delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a amintit ca decizia finala in ceea ce priveste valabilitatea actului de proprietate asupra locuintei al fostului chirias va fi luata de instantele de judecata.

In cazul in care instanta va decide nulitatea actului incheiat intre primarie si fostul chirias, locuinta in cauza va fi restituita fostului proprietar. Ministrul-delegat a amintit ca, in prezent, la nivelul instantelor jude-catoresti se afla in derulare aproximativ 12.000 astfel de procese. Proprietarii considera ca prin infiintarea Fondului Proprietatea, Guvernul doreste sa le inchida gura si ca ei trebuie sa accepte un fapt implinit si perspectiva de a se judeca ani intregi prin tribunale pentru drepturile lor.

Problema acestui Fond este ca Guvernul nu cunoaste valoarea bunurilor pentru care trebuie sa plateasca despagubiri. Ministrul-delegat Bogdan Olteanu spune ca acestea se situeaza intre 5 si 8 miliarde euro si recunoaste ca evaluarea apartine fostului guvern PSD si a fost facuta in 2001. Olteanu si presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, spun ca actiunile incluse acopera cererile de restituire, iar Fondul cuprinde doar societati atragatoare aflate in patrimoniul statului.

Ca sa nu fie nici o problema am scos actiunile de la Asirom, care desi este o societate puternica, are si datorii, a declarat Bogdan Olteanu.

Titlurile de despagubire ar putea fi primite in doi ani

Cetatenii indreptatiti vor trimite cererile lor de despagubire catre primarii. Ca sa nu tergiverseze lucrurile, ministrul Bogdan Olteanu a anuntat ca intarzierile din cauza birocratiei vor fi amendate drastic. Primariile transmit cererile de despagubire catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor care va lucra cu evaluatori autorizati. Acestia vor estima valoarea bunurilor, iar Autoritatea va emite titlul de despagubire, care va fi transformat in actiuni. Bogdan Olteanu spune ca actiunea de evaluare nu va dura mai mult de doi ani.

Fondul modifica pentru a cincea oara Codul Fiscal

Codul Fiscal se va modifica pentru a cincea oara in acest an.

Astfel, impozitul pe venituri din investitii nu se va aplica pentru prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea, realizate de catre persoanele fizice sau juridice carora le-au fost emise aceste actiuni.

In plus noii proprietari vor fi scutiti de la plata impozitelor pe durata pentru care proprietarul este obligat sa mentina afectatiunea de interes public.

Executivul nu stie ce are in portofoliu

Fondul Proprietatea ar putea fi diminuat legal din cauza problemei legate de participatiile minoritare ale statului la societati comerciale.

Mai mult decat atat, se pare ca statul habar nu are ce are si ce nu are in portofoliu. Pe lista Fondului apare, de exemplu, participatia statului de 18,171% la societatea Alro. Gresit! La ora actuala, statul mai detine la Alro doar 16,78% din actiuni. Ultima majorare de capital de la Alro, din noiembrie 2004, a modificat structura actionariatului in sensul ca Marco Industries a injectat capital si a redus participatia statului.

In plus, patronii rusi ai combinatului de aluminiu de la Slatina vor sa mareasca si mai mult capitalul social al acesteia si astfel sa reduca aportul statului, care nu poate participa, prin lege, la aceasta marire. Olteanu spune ca statul nu are ce sa faca in aceste cazuri. De aceea este bine ca actiunile vor fi transferate unui fond de investitii care poate participa la marirea de capital, ne-a spus ministrul delegat.

Pana la intrarea in paine a Fondului vor trece sase-sapte luni si statul si-ar putea vedea reduse participatiile la multe societati. Pe de alta parte, un broker ne-a spus ca ministrul Olteanu nu spune adevarul, pentru ca orice actionar minoritar se poate opune unei mariri de capital.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri