AMD doreste sa lanseze pe piata produselor electronice de consum o noua linie de cipuri Geode.
Noul Geode LX800 este un procesor eficient din punct de vedere al consumului de energie, creat pentru computerele mici, televizoare si handheld-uri. Cipul ruleaza la 533MHz si ofera o peformanta echivalenta cu cea a unui procesor de 800MHz de la Via Technologies.

Desi are o energie asemanatoare cu cea a cipurilor pentru notebook-uri si desktopuri, procesorul consuma doar aproximativ 0.9 watti si nu necesita un sistem de racire. Acest lucru scade costul total al dispozitivului. In acelasi timp, este un cip x86, astfel toate software-le conventionale produse pentru desktopuri vor rula cu acesta.

Potrivit AMD, software-le sunt o problema cu care se confrunta producatorii; 17 companii lucreaza la prototipuri care sa ruleze cu cipul si doar cateva dintre aceste produse vor fi puse in vanzare catre sfarsitul acestui an.

Atat Intel cat si AMD au inceput sa abordeze cu cipurile lor piata dispozitivelor electronice. Intel a castigat un contract pentru a furniza cipuri Celeron pentru set-top box-urile Microsoft si lucreza la o linie de cipuri derivate din liniile de cipuri notebook si desktop pentru dispozitive CE. AMD intre timp a lansat linia Geode NX. Aceste cipuri sunt utilizate in Pesonal Internet Communicator promovat de AMD in India.

Ambele companii, insa, fac fata unei aprige competitii din partea unor companii cu traditie precum Texas Instruments si ARM, care de ani de zile dezvolta cipuri, software si designuri de referinta pentru producatorii de electronice de consum.

Companiei AMD i-a venit ideea de a intra pe piata electronicelor de consum in timp ce producea cipul Opteron. "Am observat ca putem merge in sus cu x86, astfel ne-am gandit ca am putea merge si in jos", a afirmat Fred Weber, CTO al companiei. Strategia este cunoscuta ca "x86 oriunde".

Insa piata electronicelor de consum difera substantial. Pentru un singur lucru, cipurile trebuie sa coste mai putin. Cipul Geode LX de inalta performanta, impreuna cu un chipset, va costa 45$, mult mai putin decat cipurile pentru desktopuri si servere.

"Trebuie sa vinzi milioane de cipuri pentru a face bani", a concluzionat Weber. Pe de alta parte, insa, aceste cipuri au costuri de productie mai mici decat cipurile pentru severe, iar producatorii de obicei doresc contracte de furnizare pe cel putin cinci ani.
AMD furnizeaza, de asemenea, mai mult silicon decat de obicei. In mod normal AMD permite altor companii sa produca chipseturile care merg cu procesoarele sale, dar stabilitatea necesara in acest tip de dispozitive solicita ca atat procesorul cat si chipsetul sa fie produse de AMD.

Cipurile Geode LX vin cu caracteristici care nu sunt prezente in cipurile pentru desktopuri si servere, si anume, au un motor de criptare incorport si grafica 2D. Poate fi adaugat si un cip grafic 3D.

"Cipul grafic si procesorul trebuie sa fie ambele cat mai aproape de memorie, iar singurul mod in care se poate face acest lucru este de a le plasa in acelasi cip", a declarat Weber. In desktopuri, chipset-urile, dar nu procesorul, vor contine un chip grafic 3D.

Designul cipului este furnizat de National Semiconductor. AMD a cumparat divizia procesor Geode de la National in 2003.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri