China a anunţat că nu va impune o limită exporturilor sale de produse textile. Ministrul comerţului, Bo Xilai, arată n acest fel că nu este dispus să cedeze n faţa măsurilor internaţionale, cum ar fi restricţiile impuse de Statele Unite ale Americii şi cele pe care intenţionează să le pună n practică Uniunea Europeană.
Ministrul Bo Şilai a declarat că "integrarea comerţului cu textile este un drept de care China se bucură de cnd a intrat n Organizaţia Mondială a Comerţului. Şi China nu şi va pune singură limite exporturilor de produse textile."

Declaraţiile ministrului au apărut pe fondul tensiunilor economice care se manifestă de cinci luni ntre China pe de o parte şi Statele Unite şi Uniunea Europeană de cealaltă.

Statele Unite şi textilele din China

Americanii au decis să pună o limită creşterii importurilor de textile din China la patru categorii de produse. Procentul anunţat şi acceptat este de şapte virgulă cinci la sută, şi asta după ce acum cteva zile au fost impuse restricţii la alte trei grupe de produse.

Oficialităţile din China au cerut Statelor Unite să privească partea bună a lucrurilor şi să adopte o poziţie constructivă.

China a cerut Statelor Unite să adopte o poziţie constructivă

Purtătorul de cuvnt al ministerului chinez de externe spune că: "legăturile dintre China şi Statele Unite datează de 26 de ani, iar volumul comerţului e acum de 60 de ori mai mare dect la nceput. Ambele părţi cştigă din acest lucru."

"Odată cu dezvoltarea rapidă, era clar că vor apărea probleme, dar acestea nu pot fi rezolvate dect pe calea negocierilor. Sperăm ca guvernul american să se abţină de la acţiuni unilaterale", a spus purtătorul de cuvnt al ministerului de externe de la Beijing.

De la nceputul anului, de cnd s-a renunţat la limitarea exporturilor de textile din China, acestea au crescut valoric şi cantitativ de cteva ori.

Avertismentul Uniunii Europene

Uniunea Europeană s-a arătat de mai multe ori ngrijorată de invadarea propriei pieţe de către producătorii de textile şi confecţii din China.

Asociaţiile profesionale şi sindicatele din domeniu au declarat că mulţi angajaţi vor fi concediaţi dacă nu se iau măsuri de limitare a importutilor din China.

Unele state din Uniunea Europeană au mult de suferit din cauza importurilor de textile din China.

Ultima reacţie oficială este a comisarului european pentru comerţ, Peter Mandelson, care a cerut autorităţilor de la Beijing să impună un control exportului de tricouri şi tesăturilor din in.

"Unele state din Uniunea Europeană au mult de suferit din cauza importurilor de textile din China. De la nceputul anului şi pnă n prezent, creşterea volumului importurilor a fost una dramatică pentru industria textilă europeană", a declarat domnul Mandelson.

"Dacă acest lucru va continua şi n lunile următoare, multe afaceri vor intra n faliment. Şi nu mă ngrijorează numai ce se ntmplă n Europa, ci şi impactul asupra ţărilor n curs de dezvoltare - Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan. Din cauza valului imens de confecţii din China, produsele altor ţări nu mai ajung pe piaţa europeană", a spus comisarul Mandelson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri