Din recenta declaratie a FED-ului puteam desprinde o usoara nuanta de prudenta. Cu alte cuvinte, ne-am fi putut astepta la o inrautatire a datelor cu privire la somaj. De aceea aproape nimeni nu mai credea in estimarile initiale: 170.000 de noi locuri de munca si o rata a somajului de 5,2%. Nu mica a fost surpriza investitorilor si analistilor cand cifrele oficiale pentru luna aprilie au fost facute publice si astfel au aratat o crestere impresionanta: +274.000. In plus, datele referitoare la lunile februarie si martie au fost revizuite pozitiv. Reactia a fost foarte rapida: in acea sesiune de tranzactionare cotatia EUROUSD a cunoscut o scadere de la 1,2965 (maximul zilei), inchizand la valoarea 1,2835, adica -1% in numai cateva ore.

De ce asta? Pentru ca, cel putin pe moment, ar insemna ca economia americana da semne ca isi revine din amorteala si ca recenta reducere a turatiei motoarelor ar putea fi de scurta durata. Vom vedea ca mai sunt multe de spus pe aceasta tema... In zilele ce au urmat, investitorii si-au abatut atentia asupra urmatorului set de date macroeconomice: cele referitoare la deficitul comercial al Statelor Unite. Estimarile indicau un nou record: 61,5 miliarde dolari. Pentru a preintampina eventualele surprize neplacute, investitorii cu pozitii Long pe dolar au inceput sa isi ia acasa profiturile, astfel cotatia EUROUSD a crescut din nou la nivele apropiate celor de dinaintea publicarii datelor despre somaj.

A venit apoi a doua surpriza: economia Statelor Unite a inregistrat in luna precedenta un deficit comercial mult sub asteptari: 54,99 miliarde de dolari. Din nou dolarul a facut un salt important intr-un termen foarte scurt, castigand 0,75% fata de euro in numai o singura zi, la valoarea de 1,2780. La prima vedere, totul pare a fi mai presus decat cele mai optimiste vise. La o analiza mai aprofundata insa, putem constata ca aceasta reducere a deficitului comercial (socotit ca diferenta intre importuri si exporturi) se bazeaza in special pe o valoare record a exporturilor: 102,2 miliarde de dolari. De aici putem incepe sa ne punem semne de intrebare...

Ce tari au o asemenea crestere economica si implicit, o cerere de produse si servicii, care sa faca sustenabile in lunile viitoare datele pozitive mentionate mai sus? Nimeni nu poate spune acum. Mai exista un aspect: de ce titlurile de stat cu scadenta la 2 ani, de exemplu, se tranzactioneaza acum cu un surplus de dobanda (fata de cea oficiala) de numai 0,68%, desi datele recente despre inflatie ar induce cu totul alta valoare? Constat, cu parere de rau, ca ceva nu se leaga in ecuatie. Cercul logic nu se inchide. Daca datele macroeconomice recente apar atat de optimiste de ce cotatia EUROUSD nu a putut rupe inca nivelul suport din zona 1,2750-1,2730, cum normal ar fi fost sa se intample? O fi oare neincrederea?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri