Banii din UE vor veni: La un an dupa integrarea in UE, Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, care formeaza un grup de interese economice stabilit la Visegrad in 1991, ne spun ca frica noastra de integrare nu este pe deplin justificata.
Agricultorii si exportatorii au devenit din cei mai inversunati critici ai integrarii in cei mai infocati suporteri in prezent, spune ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Jacek Palisewski. Si asta intrucat exporturile si agricultura Poloniei, tara cu a carei economie Romania este cel mai usor de comparat, au crescut cu 30-50% dupa integrare.

Din Budapesta pana-n Praga, tot afaceristul s-a temut de integrare. Frica de competitie cu tarile Uniunii Europene, care produc totul mai ieftin si la un standard de calitate superior, s-a dovedit falsa. La un an dupa integrare. Polonia a facut un profit net de peste 1.5 miliarde de euro, ca efect direct al aderarii, spune un studiu recent al Euractiv. Polonia a reusit intr-un an de la integrare sa creasca exporturile catre statele membre UE cu 33%. Desi importurile au crescut si ele cu 23%, Polonia a realizat un surplus comercial in schimburile cu celelalte 24 de state ale Uniunii de aproape un miliard de euro in fiecare luna a anului 2005. Polonia sufera de somaj cronic, cu o rata de 19%, cea mai mare din Uniune. Doar 450.000 de muncitori si-au gasit de lucru in UE, indeosebi datorita legislatiilor permisive imigrarii din Marea Britanie si Irlanda, care ne-au mai absorbit din somaj. Insa cei mai mari beneficiari ai integrarii au fost fermierii. Exporturile agricole au crescut brusc cu 40-50%, spune Palisewski. Cu ochii la concurenta UE, Polonia a incercat sa simplifice procedurile contabile si procedurile de acordare a imprumuturilor bancare catre firme.

Asemenea Romaniei, Cehia a cunoscut si ea o apreciere a monedei nationale, care a durat insa cativa ani, si exportatorii au protestat in permanenta. Influxul de investitii directe a ajutat, insa la refacerea exporturilor, cu o medie anuala de patru-cinci miliarde de dolari si cu un an record in 2002 cand au intrat noua miliarde de dolari - niste sume mari pentru o tara de marimea Cehiei, sustine Miroslav Somol, adjunctul ministrului ceh al Economiei si Comertului.

Somol spune ca asemenea Poloniei, Cehia a inregistrat o crestere masiva a comertului, cu 25% a exporturilor si cu 20,5% a im-porturilor, dupa integrare. Am constatat ca firmele noastre sunt extrem de competitive: daca inainte de integrare 75% din exporturile cehe se duceau catre UE, dupa integrare rata a crescut la 86%, spune Somol.

Josef Veress, secretar de stat al primului ministru maghiar, spune ca Ungaria inca isi mai pune problema competitivitatii, si o va face probabil inca 10 ani de acum inainte, in special pentru sectorul companiilor mici si mijlocii (IMM-uri). In Ungaria 0,4% din companii produc 50% din exporturi si angajeaza 30% din forta de munca. Statul trebuie insa sa foloseasca si istemul de granturi pentru a ajuta companiile mici, spune Veress.

In Ungaria, o problema curenta este ca statul nu mai face fata cererii mari de aplicatii pentru fonduri europene. Va trebui sa reducem timpul acrodat procedurilor prin care se trece pentru obtinerea de fonduri, spune Veress.

Ministrul roman al integrarii, Ene Dinga, spune ca va trebui sa ne aliniem preturilor Uniunii Europene. Inainte de integrare, unii politicieni au speriat populatia din Cehia cu privire la cresterea preturilor... dar dupa integrare nu s-a intamplat nimic, sustine Somol. In rest, sfatul comun al Cehiei, Poloniei, Slovaciei si Ungariei vine prompt: Romania mai are foarte putin pana la integrare, dar daca face absolut tot ce ii sta in putinta in economie nu va resimti socuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri