La Construct Expo s-au prezentat oferte pentru constructii de blocuri la preturi compatibile cu cele de pe piata de locuinte vechi
Judecind dupa valurile de oameni care se indreapta spre portile Romexpo, unde se desfasoara Construct Expo, se poate spune ca romanii fie construiesc masiv, fie se straduiesc sa ramina la curent cu noutatile de pe piata de profil. Cum, pentru prima data, tirgul de constructii reuneste atit antreprenori si agenti imobiliari, cit si arhitecti, avocati ori bancheri, amatorii de case noi pot profita de ocazie, mai ales ca au sansa sa obtina reduceri pentru locuintele contractate.

Concurenta strinsa de pe piata creditelor a motivat majoritatea bancherilor sa coboare garda si sa ofere imprumuturi la dobinzi cit de cit rezonabile si in conditii mai putin riguroase.
Pe perioada tirgului, publicatia Ghiseul Bancar distribuie gratuit un ghid al creditelor pentru locuinte. Informatiile utile prezentate sint completate cu descrieri ale celor mai avantajoase produse de creditare.

Veniturile fac diferenta

Pina de curind, finantarile pentru locuinte erau inaccesibile familiilor cu venituri nete mai mici de 2.000 euro/luna. In ultima perioada, bancherii au inceput sa trateze altfel veniturile mai putin generoase (minimum 1.000 euro/familie), insa suma maxima pe care o pot imprumuta nu reuseste, in cele mai multe cazuri, sa egaleze preturile piperate de pe piata imobiliara. Astfel, la un venit net pe familie de 650 euro, o banca poate acorda un credit ipotecar cu o valoare de cel mult 25.000 euro. Ceea ce inseamna cam jumatate din pretul unei vile sau a unui apartament cu pretentii. In schimb, daca se opteaza pentru un credit imobiliar (pe linga ipoteca, implica si garantii imobiliare), un venit de 650 euro poate facilita imprumutul unei sume de 35.000 euro. Iar pentru un credit de 50.000 euro, venitul lunar se ridica la 60 milioane lei.

Apartamente la preturi de lux

In aceste conditii, ofertele antreprenorilor si agentilor imobiliari prezenti la Construct Expo, desi pot fi cumparate prin credite bancare, ramin inaccesibile majoritatii romanilor. Trend Imobiliar a programat, pentru luna august 2006, finalizarea unui bloc de locuinte situat in cartierul bucurestean Aviatiei. Au mai ramas nevindute doar 10 apartamente. Daca acestea vor fi contractate pe perioada tirgului, aplicam o reducere de 5%, ne-a spus directorul general al companiei, Dinu Mihai. Pretul locuintelor, cu suprafete intre 95 si 120 mp, este cuprins, intre 130.000 si 160.000 euro (TVA inclus). Apartamentele vor fi predate la cheie, finisajele fiind de lux. Aceeasi firma promite ca, pina la finalul acestei luni, cind probabil va primi toate autorizatiile si avizele de construire, va demara un nou proiect in zona Militari Politehnica. Potrivit lui Dinu, aici se va construi un ansamblu rezidential format din 12 blocuri care vor totaliza 500 de garsoniere si apartamente. Cea mai ieftina garsoniera va avea 42 mp si va costa 30.000 euro (fara TVA), aproximativ 35.000 euro. Apartamentele cu doua camere vor fi de 65 mp si se vor vinde cu 46.500 euro (fara TVA).

Credite noi pentru case

Alpha Bank Romania a lansat un credit ipotecar de tip punte, care ofera proprietarilor posibilitatea sa achizitioneze o noua locuinta, urmind sa vinda vechea resedinta, ulterior. Banca finanteaza avansul pentru noua locuinta cu maximum 70% din valoarea casei sau apartamentului detinut de client. Creditul se acorda pentru 12 luni, in cazul cumpararii unei locuinte, sau pentru 18 luni, in cazul constructiei.
Banca Tiriac a lansat Creditul Ipotecar pentru persoanele fizice, cu termen de rambursare de maximum 20 de ani. Suma care face obiectul creditului ipotecar este de maximum 200.000 euro (echivalentul in lei sau USD).

Plus si minus: Credit ipotecar

Atuuri: se garanteaza cu locuinta finantata, dobinzile sint mai mici, iar perioada de creditare poate ajunge la 25 ani;

Dezavantaj: rata nu poate depasi 35% din venitul net lunar.

Plus si minus: Credit imobiliar

Atuuri: la evaluarea capacitatii de rambursare, ponderea ratei in venitul net lunar este de pina la 50%;

Dezavantaj: fata de creditul ipotecar, dobinzile sint mai mari chiar si cu 1%; garantiile imobiliare sint obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri