Lipsa investitiilor de la bugetul de stat pentru lucrarile importante genereaza probleme firmelor din domeniu
Piata constructiilor din Romania a cunoscut o serie de framantari de la inceputul acestui an, ca urmare a schimbarii regimului politic, fapt care a generat o reanalizare a majoritatii proiectelor importante incepute de fostul guvern. De obicei, in anul postelectoral, pana la definitivarea strategiilor si planurilor de investitii ale noilor autoritati locale si centrale, alocarea de fonduri pentru proiecte de infrastructura se deruleaza cu incetinitorul. Astfel, activitatea in constructii cunoaste o perioada tulbure, incertitudinea prelungindu-se uneori destul de mult. Si cum in Romania multe firme de constructii fac afaceri cu statul, este firesc ca activitatea de la inceput de an sa fie afectata.

Prima parte a anului a fost slaba pentru constructii. Multi patroni se plang de faptul ca nu au lucrari noi si ca nu le-au intrat inca banii pentru lucrarile efectuate. Pot spune ca perioada martie - aprile 2005 a fost mult mai slaba decat perioada similiara a anului trecut, spune Adriana Iftime, directorul executiv al Patronatului Societatilor de Constructii. Domeniul lucrarilor de infrastructura rutiera pare sa fie cel mai afectat. Marile proiecte incepute de fosta guvernare sunt in prezent extrem de contestate de actuala putere. Romania a demarat, in 2004, lucrarile de construtie a autostrazii Transilvania, in baza unui contract incheiat de Guvern cu compania americana Bechtel.

Noua administratie de la Bucuresti s-a pronuntat insa in mai multe randuri, in acest an, in favoarea inceperii unui alt proiect de autostrada, pe traseul Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu - Lugoj - Arad - Timisoara (coridorul patru paneuropean), considerat principala prioritate a Romaniei, in acest moment, in domeniul infrastructurii. Ambele proiecte au fost amplu dezbatute in ultima perioada, in special de catre oamenii politici. Contestata a fost, de asemenea, si modalitatea de selectie a companiilor Vinci, Strabag, Ashtrom si Roichman, care ar fi trebuit sa participe la constructia autostrazii Bucuresti - Brasov.

Aglomerare de fonduri de investitii

Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) a acuzat modificarea prioritatilor de la o zi la alta in domeniul infrastructurii, in conditiile in care proiectele au fost analizate timp de cativa ani, iar relansarea economica a Romaniei, la care autostrazile vor contribui semnificativ, este una din obligatiile asumate de actualul guvern, apreciaza Marcel Florescu, presedintele ARACO.

De asemenea, cel mai mare proiect rezidential din Romania, ansamblul Henri Coanda din Bucuresti, este in acest moment blocat. Situatia juridica incerta a terenurilor a facut ca Primaria Sectorului 1 sa refuze eliberarea autorizatiilor de construire. Totodata, ANL a sistat, din lipsa fondurilor, constructia a 4.000 de locuinte pentru tineret. In timp ce in sectorul de stat lucrurile par sa scartaie tot mai serios, marile companii de dezvoltare imobiliara au pus ochii pe Romania. Foarte multe fonduri de investitii si-au anuntat intentia de investi in construirea de cladiri de birouri, centre comerciale si ansambluri rezidentiale, ceea ce ofera sperante pentru companiile de constructii. In acest an si anul viitor, numai in Bucuresti vor fi finalizate lucrarile la 34 de imobile de birouri si centre de afaceri.

Zeci de cartiere rezidentiale vor fi construite in acest an in Bucuresti si in alte orase din tara. Si in retail, nume mari precum Tengelmann si miniMax Discount, Kaufland au anuntat ca vor deschide mai multe magazine in Romania, in timp ce firmele deja existente isi vor extinde activitatile.

Constructiile in 2004 in date si cifre

Numarul locuintelor construite in 2004 in Romania a fost de 29.957, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

Din subventii bugetare, au fost realizate 4.991 locuinte. Numarul locuintelor terminate din fondurile populatiei, in aceasta perioada, a fost mai mare cu 2.142 fata de anul 2003, aceasta categorie continuand sa detina ponderea cea mai mare, 82,8% din totalul locuintelor terminate.

Pe data de 31 decembrie 2004, se aflau in diferite stadii de executie ale lucrarilor de constructii, in regia agentilor economici si a populatiei, 82.838 locuinte. Dintre acestea, 35,7% erau in stadiu avansat de finalizare.

De asemenea, in 2004 s-au eliberat, pentru cladiri rezidentiale, 34.346 autorizatii de constructie, dintre care cele pentru cladiri rezidentiale cu o locuinta au fost majoritare (98% din total).

Valoarea lucrarilor de constructii in 2004 a fost de 213.900,4 miliarde lei, in crestere cu 8,9% fata de 2003.

Pe tipuri de lucrari, in aceasta perioada au fost realizate lucrari de constructii noi in valoare de 133.556,3 miliarde lei, reprezentand 62,4% din valoarea totala a lucrarilor de constructii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri