La stabilirea impozitului pe venitul global se iau in considerare investitiile in termopane, obloane, apometre, inlocuirea caloriferelor; Suma maxima ce poate fi scazuta din venitul impozabil este 15 milioane lei si este valabila pentru un singur membru al familiei
Declaratiile de venit global pentru anul 2004 trebuie depuse cel tirziu pina la inceputul saptaminii viitoare. Contribuabilii care anul trecut au facut investitii in locuinta pentru sporirea confortului isi pot micsora impozitul perceput de Fisc gratie unei deduceri in limita a 15 milioane de lei.

Deducerea va fi luata in considerare doar in conditiile in care pe linga fisele fiscale ce se depun o data cu declaratia de venit se anexeaza copii ale documentelor care justifica lucrarile efectuate pentru imbunatatirea confortului termic. Acolo unde lucrarile s-au realizat in regie proprie (de catre proprietarul locuintei sau imobilului), Fiscul accepta o declaratie pe proprie raspundere, pe linga facturile de achizitie a materialelor folosite. Indiferent de marimea investitiei, statul recunoaste pentru anul 2004 doar maximum 15 milioane de lei. Suma se deduce pe o singura declaratie de venit global indiferent de numarul membrilor de familie care trebuie sa depuna astfel de declaratii. In formularul tipizat primit de la ANAF, deducerea se inscrie pe verso, la capitolul dedicat deducerilor, mai precis la rubrica G2. Va reamintim ca lista lucrarilor ce pot fi decontate include atit lucrari de sporire a confortului propriei locuinte, cit si lucrari efectuate de asociatia de proprietari, pentru intregul bloc de locuinte.

Lucrari contractate individual ce pot fi luate in considerare la calculul impozitului

inlocuirea ferestrelor exterioare si a usilor de acces la balcon (logie) cu geam termopan;

montarea de obloane la ferestre este considerata, de asemenea, lucrare de reabilitare a locuintei;
spalarea chimica a caloriferelor sau inlocuirea acestora;

schimbarea robinetelor cu pierderi din locuinta;
inlocuirea robinetelor la corpurile de incalzire cu robinete termostatate;

contorizarea consumurilor de apa calda menajera prin montarea de apometre si a consumului de caldura prin montarea de repartitoare termostatate.

Lucrari efectuate de asociatia de proprietari ce pot fi decontate individual de catre contribuabili

termoizolarea peretilor exteriori, a terasei, a podului sau planseului peste subsol;

transformarea acoperisului tip terasa in acoperis tip sarpanta;

termoizolarea conductelor din subsol sau inlocuirea lor;

inlocuirea armaturilor si robinetelor cu pierderi din subsolul blocului;

inlocuirea usilor de acces in bloc cu timplarie cu geam termoizolant.

Nota: Documentele justificative in cazul de mai sus se obtin de la asociatia de proprietari, in baza contributiei fiecarui apartament si a repartizarii de catre asociatie a cheltuielilor efectuate pe fiecare familie.

Conditii pentru depunerea declaratiilor de venit

1. Daca ati avut un singur loc de munca - neschimbat pe parcursul lui 2004 - nu trebuie sa depuneti declaratia de venit

2. Daca v-ati angajat, ati lucrat pentru mai multe firme sau v-ati schimbat locul de munca, trebuie sa depuneti declaratie de venit. Salariile din cartea de munca se trec in dreptul rubricii Venituri din activitatea de baza. Sumele se copiaza din fisele fiscale (FF1)* pe 2004, din rubrica Total salariu net. Daca aveti mai multe contracte paralele cu carte de munca, completati cu suma salariilor nete din toate fisele fiscale FF1. Veniturile de cenzor sau membru in consiliul de administratie ori din colaborari se trec in dreptul rubricii Venituri din salarii, altele decit activitatea de baza. Sumele se preiau de la FF2 rubrica Total venit net anual.

3. Daca aveti venituri din activitati independente - instructori auto, soferi taxi, avocati, medici, notari, ziaristi, artisti - trebuie sa completati rubrica B cu sumele din evidentele contabile.

4. Daca sinteti pensionar si aveti venituri din chirii, completati fisele fiscale doar la rubrica D - venituri din cedarea folosintei bunurilor. Suma ce trebuie declarata reprezinta 50% din chiria incasata, restul de 50% fiind cheltuieli deductibile fiscal. Veniturile din pensii nu trebuie declarate.

Daca veniturile dv. provin din salarii si chirii trebuie sa completati rubrica C si rubrica D. La rubrica C se trec veniturile din salarii - vezi punctul 2. Rubrica D se completeaza cu veniturile nete din chirii - vezi punctul 4.

Daca va cistigati existenta din activitati independente si chirii, trebuie sa completati rubricile B si D. La rubrica B se declara veniturile din activitati independente - vezi punctul 2. La rubrica D, se declara chiriile, potrivit calculului prezentat la paragraful 4.

* Fisele fiscale FF1 si FF2 le puteti obtine de la firmele la care ati lucrat in 2004, de la departamentul financiar sau cel de resurse umane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri