Pretul metrului patrat creste anul acesta cu circa 30% Atat loturile rezidentiale, cat si cele cu destinatie industriala se mentin in continuare pe un trend ascendent, dupa cum apreciaza specialistii din piata.
S-a spus de multe ori ca 2003 a fost anul apartamentelor, iar 2004 - al terenurilor. Pe parcursul anului trecut, parcelele s-au scumpit considerabil, in unele zone ale tarii saltul atingand 100%. Iata ca in 2005 tendinta continua sa se manifeste, in special la orasele din sud. Cine stie sa exploateze fenomenul, va obtine castiguri substantiale. Estimarile unui studiu efectuat de compania Eurisko au darul sa ridice adrelina jucatorilor dispusi sa isi riste banii pe "real-estate". La o crestere medie de 30%, o investitie de 50.000 euro ar aduce peste 12 luni un venit de 15.000 euro. Cu alte cuvinte, cheltuiesti o suma la care ai putea sa cumperi un apartament si scoti un profit comparabil cu pretul unei masini.

Industrialele "explodeaza" langa Bega

La Timisoara se preconizeaza pentru 2005 o scumpire cu 100% a terenurilor industriale si cu 30% a celor rezidentiale. La prima categorie, cele mai cautate zone sunt Calea Lugojului (cu un pret mediu de 30 euro/mp anul trecut) si Calea Sagului (23 euro/mp). La rezidential, interesul se indreapta catre Giroc (22 euro/mp), Aradului (17 euro/mp) si Torontal (10 euro/mp).

In Sibiu, din cauza ca oferta e limitata, iar cererea se afla in plina ascensiune, previziunile se refera la o crestere de 20-25%. "Intre viitoarea autostrada Arad-Deva-Pitesti-Bucuresti si actualul DN 1 sunt disponibile pentru vanzare suprafete cuprinse intre 6.000 si 100.000 mp. In 2004, pretul terenurilor pentru aceasta zona a fost de 15-25 euro/mp, in timp ce pentru Selimbar preturile au fost de 20-40 euro/mp", se arata in raportul Eurisko. La loturile rezidentiale din Sibiu s-au consemnat variatii intre 20 si 200 euro/mp, in functie de zona.

Dezvoltare la poalele Bucegilor

Valea Prahovei a reprezentat intotdeauna un adevarat magnet pentru turisti. Din acest motiv, piata imobiliara se afla intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. Oricine isi doreste o casa la munte, nu? Iar ca sa o ridici, ai nevoie de un teren. Pe acest segment, se asteapta in 2005 majorari ale preturilor in jur de 30%. Metrul patrat costa, la periferiile statiunilor, intre 20 si 30 euro, iar in zonele centrale si semicentrale ale acestora ajunge pana la 80-100 euro. Probabil intreprinzatorii vor continua sa cumpere, in scopul amenajarii unor locatii rentabile. Documentul citat avertizeaza, insa: "Valea Prahovei va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste 5-7 ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu."

La Ploiesti se estimeaza cresteri la preturile terenurilor de 30-50%. Loturile industriale au oscilat de la 3 la 8 euro/mp, iar cele din centru (cautate indeosebi pentru spatiile de birouri) s-au inscris pe o plaja larga, de la 60 la 220 euro/mp. Pana acum, cererea a vizat mai ales parcele pretabile la construirea unor centre comerciale (retail). Langa Hipodrom, la intrarea dinspre Bucuresti, metrul patrat s-a vandut cu 8-15 euro, iar iesirea spre Brasov, preturile au fost mai mari, intre 20 si 50 euro/mp.

Scumpiri asteptate si in nordul Capitalei

In partea de nord a Capitalei, terenurile s-au scumpit foarte mult in ultimii ani. Cu toate acestea, se asteapta ca preturile sa creasca in continuare. Specialistii de la Imobiliar Expert Grup previzioneaza pentru 2005 o crestere de pana la 40% pentru Baneasa Pipera. Ei considera ca trendul se va mentine si in urmatorii ani, astfel ca prin 2007-2008 se vor inregistra urmatoarele valori maxime: 300 euro/mp in Pipera, 70-100 euro/mp pe Soseaua de Centura, 100 euro/mp la Corbeanca.

SFAT

Daca gasiti un lot atractiv in extravilan, poate nu ar trebui sa va grabiti cu achizitionarea. Se pare ca in curand taxa de trecere in intravilan va fi eliminata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri