Cresterea modesta inregistrata saptamana trecuta pe piata de capital nu a continuat si in sedinta de tranzactionare de ieri, aparand primele corectii, cu variatii minore, insa. Doar segmentul SIF-urilor a reusit sa se mentina pe valori pozitive, consemnand, ieri, o apreciere de 0,42 la suta. In schimb, indicele BET s-a depreciat cu 0,82 la suta, iar BET-C, cu o variatie asemanatoare, de 0,71 la suta. Se pare ca asteptarea este strategia adoptata de majoritatea investitorilor la Bursa, in conditiile in care nu s-a identificat un val de cumparari sau vanzari pe nici una dintre societatile listate. Pe piata SIF-urilor, cea mai mare crestere a apartinut SIF Muntenia, singura societate la care investitorii mai pot cumpara actiuni pentru a beneficia de dividende. Cursul acesteia a castigat 1,16 la suta, pana la un pret de 8.750 lei pe actiune.

Actionarii Artrom au fost, ieri, cei mai castigati, actiunile acestei societati crescand cu 10,74 la suta, pana la o valoare de 33.000 lei pe actiune. Lichiditatea bursiera s-a mentinut, si ieri, la cote reduse, fiind derulate tranzactii in valoare totala de 127,2 miliarde lei. Cel mai mare aport la valoarea totala a tranzactiilor l-a avut, ieri, SIF Banat-Crisana, cu transferuri de 37,3 miliarde lei, urmata de SNP Petrom, cu un rulaj de 16,3 miliarde lei, si SIF Muntenia, cu 10 miliarde lei.

Lichiditate si preturi in scadere, in luna aprilie

Operatiunile realizate la Bursa de Valori s-au plasat, in luna aprilie, pentru a doua luna consecutiv, pe o traiectorie descendenta atat la nivelul lichiditatii, cat si al preturilor de tranzactionare, reculul fiind mai evident la nivelul sumelor transferate.

Daca preturile au scazut in medie cu 7 la suta, datele BVB indica un rulaj de tranzactionare de 3.719,6 miliarde de lei, cu aproape 40 la suta mai putin in raport cu volumul cumulat in luna martie.

"In luna aprilie, piata si-a cautat un nivel de echilibru, de stabilitate. Investitorii au stat in expectativa. Ei asteapta cresterea numarului companiilor listate, clarificarea cadrului legislativ si fiscal, diversificarea produselor financiare tranzactionate si mai multa claritate in deciziile autoritatilor", a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, citat de Mediafax. In aprilie, indicii BET si BET-C au scazut, spre deosebire de indicele BET-FI, care a incheiat luna in crestere. Reculul indicelui BET-C, care evidentiaza trendul general al Bursei, a fost de 6,5 la suta, in timp ce indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a coborat cu 7,46 la suta, la 4794,4 puncte.

BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 8,05 la suta, la 23.854,12 puncte, dupa o scadere de 30,66 la suta in luna martie.

Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (Banca Transilvania, BRD si SIF-uri), precum si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare). Sub aspectul capitalizarii, Bursa a scazut in luna aprilie cu 8,6 la suta, de la 384.538 miliarde de lei la 351.456 miliarde de lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri