Potentialul de microfinantare din Romania depaseste de 10-20 de ori nivelul actual al creditelor acordate, afirma specialistii din domeniu, acesta situandu-se intre 500 de milioane si un miliard de dolari. Mare parte din acest potential se afla in mediul rural. O comunitate rurala poate absorbi, "asa cum arata in momentul de fata", pana la circa 500.000 de dolari, apreciaza Sorin Balanescu, directorul de operatiuni al CAPA Finance, un organism de microfinantare cu un portofoliu actual de microcredite, in Romania, de 13 milioane de dolari. Compania are 5 birouri in mediul urban si 12 in mediul rural si intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa-si dubleze numarul de birouri si, mai ales, volumul portofoliului de credite.

"Cererea este foarte mare, n-avem noi bani sa ne apropiem de nivelul cererii", afirma Balanescu, care mizeaza pe banii fondurilor internationale de investitii, din ce in ce mai interesate de Romania. Desi la un furnizor de microcredite dobanda este sensibil mai mare decat in banci, intre 12 si 18 la suta la dolar, cererea se mentine uriasa. Taranul este neglijat complet de oferta actuala a bancilor, pe de o parte din cauza infrastructurii bancare inexistente in mediul rural, pe de alta parte pentru ca bancherii nu au incredere in tarani si in capacitatea lor de rambursare, explica Sorin Balanescu.

De fapt, "la tara oamenii sunt mai corecti si nu vor sa se faca de ras in sat; in mediul urban sunt mai multi tepari". Unul dintre cele mai mici credite date de CAPA Finance a fost acum 2-3 ani, cinci milioane de lei, pentru o vaca. Acum, omul are in curte 20 de vaci de rasa si viseaza la o unitate de prelucrare a laptelui.

Portofoliul celor 15 organisme de microfinantare care activeaza in Romania inseamna la ora actuala 36,5 milioane de dolari si a crescut numai intr-un an cu 60 la suta, de la 23,2 milioane de dolari, in 2003. Maria Doiciu, directorul Coalitiei de Microfinantare, organism care reuneste cele 15 organisme de profil care activeaza in Romania, considera ca portofoliul de credite va inregistra si in acest an o rata de crestere de 60-70 la suta. Evolutia va fi sustinuta de suplimentarea fondurilor publice, lansarea programului de microfinantare in mediul rural, programul Bancii Mondiale pentru inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica a zonelor miniere, precum si de finantarile acordate de banci si de fondurile de investitii.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri