Firme controlate de fratii Iancu, Ovidiu Tender sau Corneliu Iacobov figureaza pe lista societatilor amendate de Consiliul Concurentei in acest an pentru incalcarea legii.

De la inceputul anului, noua societati comerciale au fost amendate de Consiliul Concurentei pentru incalcarea legii. Suma totala a penalitatilor este de aproximativ 76 de miliarde de lei. Amenda cea mai consistenta a primit-o Azomures SA Tirgu-Mures, care pentru omisiunea notificarii concentrarii economice realizate prin dobindirea controlului asupra SC Chimpex SA Constanta a fost sanctionata cu o amenda de circa 52 de miliarde de lei. De altfel, penalizarea societatii din Tg. Mures este cea mai mare amenda data vreodata de autoritatea pentru reglementare in domeniul concurentei.

Aceeasi greseala


Motivul aplicarii amenzilor este acelasi pentru toate cele noua firme: omisiunea notificarii realizarii concentrarii economice. Asta inseamna ca agentii economici in cauza nu au anuntat Consiliul Concurentei, in termen de 30 de zile de la parafarea contractului, ca au dobindit controlul asupra unei alte societati. In doua dintre cazuri, Consiliul Concurentei a amendat pentru aceeasi operatiune economica mai multe firme implicate. Un prim grup este format din Balkan Petroleum LTD, detinuta de fratii Iancu, si Imperial Oil Bacau, firma lui Corneliu Iacobov. In 2003 cele doua societati au dobindit controlul in comun asupra Rafo, fara sa notifice Consiliul Concurentei.

Reprezentantii Balkan Petroleum si-au motivat omisiunea prin faptul ca operatiunea de concentrare economica nu a fost notificata din considerentul ca nu au achizitionat pachetul majoritar de actiuni, ci doar 48,91%. In consecinta, Consiliul a aplicat Balkan Petroleum o amenda de 50 de milioane de lei, iar Imperial Oil - cinci milioane de lei.

Lipsa de timp

Celalalt caz are in prim-plan firmele SC Grup Energetic Tender Bucuresti si SC Cover Me Design SRL. Aceste companii au dobindit anul trecut, impreuna cu o persoana fizica, Constantin Cozar, controlul asupra FEPA Birlad. Notificarea a fost facuta la 17 zile dupa expirarea termenului legal. Cei in cauza au spus ca intirzierea a avut drept cauza lipsa de timp pentru a centraliza toate informatiile legate de societatile implicate in aceasta operatiune. Firma omului de afaceri Ovidiu Tender a fost amendata cu 483 de milioane de lei, iar societatea Cover Me Design, cu 35 de milioane de lei.

Neglijenta costa

Pe locul secund in topul amenzilor se situeaza societatea de asigurari Omniasig SA pentru omisiunea notificarii achizitionarii a doua companii Asirag si AGI Romania.

In justificarea data Consiliului, conducerea Omniasig spune ca in perioada cind s-a facut tranzactia au avut loc analize si negocieri in vederea achizitionarii, intr-un interval cit mai scurt, a unui pachet suplimentar de actiuni, urmind ca procedura de notificare a concentrarii economice sa fie indeplinita indata ce Omniasig ar fi obtinut intreaga participatie pe care intentiona sa o dobindeasca la capitalul social al Asirag. Neglijenta a costat Omniasig 15 miliarde de lei. Pentru aceeasi vina, SC Grup Feroviar Roman a fost nevoita sa scoata din vistierie peste sapte miliarde de lei, in urma achizitionarii Remar Pascani, iar fondul cipriot de investitii The Romanian Investment Fund Limited aproape un miliard de lei, dupa ce a dobindit controlul asupra First Logistics & Distribution SA Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri