El trebuie sa munceasca 40 de ani si sa plateasca impozite de 12.480 $ Daca e sa interpretezi mot-a-mot omul ca reprezentand suma valorilor produse de el si accepti sintetizarea acestor valor in bani, atunci un \"roman mediu\" valoreaza, statistic, 52.335,48 E
Cineva a spus ca "decesul unui individ e o tragedie, in timp ce moartea a un milion de oameni este doar simpla statistica". E un mod cinic de a privi locul si rolul statisticii in societate. Dar nu putem nega realitatea care ne arata ca politicienii l-au abandonat de mult pe "cetateanul mediu" - devenit reper contabil - in ghearele nemiloase ale indicatorilor statistici. Toata viata noastra, ba chiar si moartea, ne sunt masurate, cuantificate si trecute cu minutie in raboajele Ministerului Finantelor, care minister - nu stim cum se face - a ajuns "mai minister decat altele". Si asta chiar in ciuda incompatibilitatii evidente dintre unele unitati de masura si altele.

De exemplu, teoriile statistice definesc termenul "generatie" ca fiind perioada in care un contingent uman e creativ si produce. Majoritatea tarilor considera ca o generatie se manifesta plenar in 20 de ani. Francezii pun cinci ani in plus. Insa mai toate tarile ii cer acestui "individ mediu" sa lucreze cel putin 40 de ani pentru a merita o pensie.

In acest context, ne-am propus sa calculam cati bani produce "romanul mediu" si cati bani i-a luat statul in momentul din care poate sa-si creasca nepotii linistit si sa astepte, o data pe luna, postasul cu pensia (bineinteles, si aceasta medie). Suntem convinsi ca statisticienii vor avea obiectii la modul nostru de calcul, dar credem ca reprezentantii acestei caste trebuie sa-si asume folosirea indicilor specifici si de catre simplii cunoscatorii de aritmetica. Mai ales daca este vorba despre personajul atat de atent si bine analizat in rapoartele statisticienilor. Sa-l lasam, asadar, pe umilul "om mediu" sa-i ia la bani marunti pe statisticieni chiar cu armele lor.

Romanul...

Asadar, romanul pe care-l luam noi la analizat ar trebui sa fi muncit 40 de ani batuti pe muchie. BNR ne pune la dispozitie un istoric al cursului leu-dolar care incepe doar din 1985. Insa, cu o anumita aproximare, se poate trage concluzia ca, in intervalul muncit de omul nostru "statistic", impozitul luat de stat s-a situat, intre 1960 si 2000, la aproximativ 26 dolari/lunar. Pe cand era tanar, in 1960, etalonul nostru avea un venit mediu lunar de 854 de lei, din care statul ii oprea 52 de lei. Iar cand a sfarsit munca si a inceput balamucul birocratic de pensionare - in 1999 -, acelasi om castiga 1.921.754 lei, din care statul ii oprea 398.876 lei, adica 26 dolari.

Daca vom accepta extinderea mediei de 26 dolari ca medie a impozitului dincolo de perioada din care avem informatii asupra cursului leu-dolar, vom vedea ca statul a oprit de la acest cetatean mediu, de-a lungul timpului, 26 dolari x 12 luni x 40 ani = 12.480 dolari.

Insa, chiar daca e vorba de bani multi, conteaza din ce suma totala s-a facut aceasta poprire chinezeasca (pic-cu-pic). Deci, cati bani a produs acest "om mediu", in total, pana la pensie? Tot din datele statistice rezulta ca impozitarea salariului mediu s-a facut in aceasta perioada cu o medie (ah, ce le place cuvantul asta - medie!) de 15,5%. Deci, ca sa aflam cati bani a castigat in 40 de ani acelasi plictisitor "cetatean mediu", aplicam regula de trei simpla si aflam ca, daca 15,5% reprezinta 12.480 $, atunci 100% inseamna... 80.516,13 $.

Taxele taxarilor taxate

Iar ca sa fim cinici pana la capat, nu trebuie decat sa vedem ce se poate cumpara de aceasta valoare, pentru a ne da seama cum ne priveste pe noi, "oamenii medii", functionarul de stat care nu are la indemana decat statistici. Deci, din 80.516,13 $ scadem impozitul de 12.480 $. Raman 68.036,13 $ (sau, mai european, la cursul de 1,30 $/E, 52.335,48 E). Din aceasta clipa, omul nostru "mediu" poate sa se revolte de acest tratament si sa se destrabaleze cumparandu-si, dupa o viata de munca impozitata, de exemplu, o masina scumpa. Dar se va lovi de o dilema: Oricat de "smechera" va fi masina, vanzatorul il va intreba pe cumparatorul nostru mediu daca este interesat de pretul CIP (fara taxe) sau de pretul TTI (toate taxele incluse). Revolta anonimului nostru "cetatean mediu" va porni, fara indoiala, de la urmatoarea logica: "Pai bine, eu, care am platit toata viata taxe si impozite, de ce sa ma mai intereseze pretul cu taxe, din moment ce mi-am platit intotdeauna angaralele... Asta si dupa ce am achitat o caciula de bani impozite"...

Avem echipa, avem valoare!

Pentru a merge si mai departe cu demersul nostru, nu ne ramane decat sa inmultim 52.335,48 E cu 21.000.000 locuitori, pentru a pune la indemana statisticienilor si contabililor o valoarea contabila a... poporului roman! Inmultim si rezulta aproximativ 1.099 miliarde euro (plus 45.080.000 euro, maruntis), ca o valoare contabila, aproximativa, a intregului popor (cu impozitele platite, sa nu uitam!). Pentru a lua si tara "la pachet", nu ar mai trebui decat un calcul simplu, asupra valorii medii a metrului patrat de Romanie. Deci 238.391 km 2. Din care 40% arabil, 28% paduri, 20% pajisti si un rest de alte destinatii. Chiar daca cele cu alte destinatii sunt mult mai scumpe, cazurile acestea nu reprezinta suprafete mari. Deci, putem aproxima o medie de 3 euro/mp din Romania. 3 x 238.391.000.000 mp, deci 715.173.000.000 euro/tara. Pe care sa-l inmultim...

Nu ramane decat sa fim trecuti intr-un catastif pe care sa scrie "Mijloace Fixe", pentru a va putea spune "Bine Ati Venit in Teatrul Burlesc al Contabilitatii!" Bineinteles ca articolul de mai sus are si o mare doza de ironie. Dar cum aceasta manifestare umana inca nu este impozitata, am considerat-o libera...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri