De la 1 iunie se va impozita cu 10% castigul pe tranzactie, urmand ca de la 1 ianuarie 2006 sa se taxeze cu 16% castigul pe portofoliu. Tranzactiile imobiliare detinute pe mai mult de 3 ani nu se impoziteaza
Cota de unu la sută pe castigul din valori mobiliare va fi mentinută si după 1 ianuarie 2006. Dobanzile de cont curent care depăsesc rata de referintă interbancară sunt impozitate

Plenul Senatului a aprobat, ieri, proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului fiscal, care se refera la unificarea cotei de impozitare a profiturilor persoanelor juridice, extinderea bazei de impozitare si alte aspecte legate de TVA, impozitul pe venit si accize.
"Am redus impozitele directe la 16 la suta, dar le-am majorat pe cele indirecte, pe consum. Prin aceste masuri speram sa scoatem la suprafata o mare parte din economia subterana si sa aducem in plus la bugetul de stat 17.000 de miliarde de lei", a spus, ieri, Ionut Popescu, ministrul Finantelor.
"Legea mai cuprinde cresterea accizelor de la 1 aprilie, introducerea TVA la spectacolele organizate cu scopul de a se obtine profit si la firmele de cablu", a mai spus ministrul.
Senatorii au admis, in plen, cinci dintre cele 25 de amendamente respinse in Comisia de buget-finante.

De la 1 ianuarie 2006 se impoziteaza portofoliul

Unul dintre amendamente se refera la modul de calcul al impozitarii venitului din piata de capital. Astfel, de la 1 ianuarie 2006, va fi aplicat un impozit de 16 la suta pe portofoliu.
Potrivit Ministerului Finantelor, de la 1 iunie, castigul din vanzarea actiunilor se va impozita cu 10%, dar in cazul in care titlurile de valoare stau in portofoliu mai mult de 365 de zile impozitul se mentine ca si in prezent la 1%.
Pierderea din tranzactie este considerata definitiva si ramane la contribuabil. Cota de unu la suta va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006.
S-a definit, de asemenea, momentul constituirii depozitului, ca data de referinta pentru aplicarea cotei de impunere de zece la suta si s-a detaliat modul de impunere a veniturilor din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturi curente, in functie de nivelul ratelor dobanzilor de referinta de pe pietele interbancare, atat pentru rezidenti, cat si pentru nerezidenti. Se va impozita numai diferenta de valoare dintre rata de referinta si cea bonificata de banca.
In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
Pentru constructiile de orice fel si terenul aferent acestora, impozitul se aplica numai asupra celor care se instraineaza, in termen de pana la trei ani de la data dobandirii.
Legea are caracter ordinar si urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.

Principalele amendamente adoptate de senatori

- De la 1 iunie se va impozita cu 10% castigul pe tranzactie, urmand ca de la 1 ianuarie 2006 sa se taxeze cu 16% castigul pe portofoliu
- Cota de unu la suta pe castigul din valori mobiliare va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006
- Dobanzile de cont curent care depasesc rata de referinta interbancara sunt impozitate
- In cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, s-a stabilit ca se supun impozitarii numai constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
- Tranzactiile cu imobiliare detinute pe mai mult de 3 ani nu se impoziteaza


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri