Gheorghe Flutur promite ca anul acesta pune la bataie pentru agricultori 300 miliarde lei
Banii de la stat se vor acorda pentru productie, pe zece ani, cu perioada de gratie de maximum cinci ani
In curind, fermierii mici si mijlocii vor putea primi imprumuturi din partea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru a-si incepe sau dezvolta o afacere. Ministrul Gheorghe Flutur a anuntat ieri ca institutia pe care o conduce va acorda imprumuturi din bugetul propriu, banii urmind sa fie distribuiti prin intermediul unor banci ce vor fi selectionate prin licitatie. Cu acest credit, fermierii isi vor putea asigura si cofinantarea in cazul in care acceseaza fonduri SAPARD.

Reticenta bancilor atunci cind vine vorba de credite pentru agricultori, dar si imposibilitatea micilor fermieri de a accesa fondurile europene nerambursabile pentru ca nu pot asigura cofinantarea impun gasirea unor solutii pentru ca zona rurala sa inceapa sa se dezvolte. Doua acte normative ar urma sa rezolve o mica parte din aceste probleme: legea creditului pentru investitii in agricultura si legea pentru accelerarea programului SAPARD.

Valoarea maxima: 75.000 euro

Gheorghe Flutur a declarat ieri ca legea creditului pentru investitii in agricultura va intra in vigoare in cursul acestei luni.
Legea creditului pentru investitii si legea pentru accelerarea programului SAPARD au trecut de guvern si vor intra in parlament in regim de urgenta. Cred ca in cursul acestei luni fermierii vor putea incepe sa apeleze la acest tip de credit, a spus Flutur.

Cei care vor dori sa apeleze la imprumuturile acordate de minister trebuie in primul rind sa prezinte la banca un plan de afaceri. Un procent de pina la 3% din costurile pentru intocmirea dosarului si a planului de afaceri va fi suportat de Ministerul Agriculturii, a declarat ministrul. Pe linga planul de afaceri, ministerul impreuna cu bancile vor stabili si alte conditii pe care solicitantul imprumutului trebuie sa le indeplineasca. Deocamdata nu am selectat bancile.

Am avut discutii cu CEC-ul si cu citeva banci. Pentru a fi selectate trebuie sa corespunda cerintelor din caietul de sarcini pe care urmeaza sa-l intocmim, declara Gheorghe Flutur.

Garantie pe culturi agricole

Potrivit lui Gheorghe Flutur, suma maxima ce va putea fi imprumutata va fi limitata in jurul a 75.000 de euro. Perioada de rambursare a creditului este de zece ani, iar perioada de gratie variaza intre unu si cinci ani. Dobinda perceputa de banca va fi cea a pietei.

Imprumutul va putea fi garantat de solicitant cu active sau culturi agricole, insa cu conditia ca acestea sa fie asigurate. Pe linga suma imprumutata, cei care reusesc sa finalizeze cu succes proiectul vor beneficia de o prima de succes de pina la 20% din valoarea creditului. Pentru tineri, prima de succes va fi chiar mai mare.

In fiecare an, Ministerul Agriculturii va prinde in bugetul propriu sumele ce urmeaza sa fie folosite pentru a-i imprumuta pe fermieri. Ministrul Flutur a afirmat ca, pentru 2005, vor fi alocate circa 300-400 miliarde lei. Creditele vor fi acordate in primul rind pentru productie, dar si pentru procesare si alte activitati pe care statul va considera ca este necesar sa le sustina financiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri