Debitorul va garanta cu echivalentul a cel putin 50 la suta din costul de piata al valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate
Companiile de brokeraj care realizeaza operatiuni pe piata de capital din Romania vor avea posibilitatea sa deruleze si tranzactii in marja, acestea fiind reglementate printr-un regulament elaborat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Autoritatea de reglementare a publicat recent regulamentul 12/2004 privind serviciile de investitii financiare, prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie 2005. Tranzactiile in marja reprezinta acele operatiuni cu valori mobiliare sau instrumente financiare derivate efectuate de catre o societate de servicii de investitii financiare in numele clientului sau, pe baza unui credit acordat acestuia pentru cumpararea unor valori mobiliare sau a unui imprumut de titluri destinat efectuarii unor vanzari in lipsa.

Compania de brokeraj are obligatia sa deschida un cont de marja pe numele persoanelor fizice sau juridice pentru care va efectua acest tip de tranzactii. La deschiderea unui cont de marja, este obligatorie semnarea unui contract pentru tranzactii de acest tip, clientul fiind obligat sa depuna o garantie (marja) reprezentand echivalentul a cel putin 50 la suta din costul de piata al valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate prin acest gen de operatiuni. Marja reprezinta nivelul minim pe care clientul trebuie sa-l mentina in cont si poate fi constituita in numerar, valori mobiliare, precum si in titluri de stat cu scadenta mai mica de 12 luni.

Valorile mobiliare din contul de marja vor fi evaluate de catre intermediari luand in considerare, in ziua cumpararii, preturile de achizitie si comisioanele aferente iar pentru zilele urmatoare, pretul de inchidere al valorilor mobiliare din sedinta precedenta. Pe parcursul derularii cumpararilor in marja cu valori mobiliare, in contul clientului trebuie pastrate valori mobiliare sau bani reprezentand cel putin 25 la suta din valoarea curenta de piata a titlurilor cumparate in baza creditului acordat sau imprumutate pentru decontarea vanzarilor in lipsa si a dobanzilor si comisioanelor aferente.

Piata reglementata va publica lista valorilor mobiliare admise la tranzactionare care pot face obiectul cumpararilor in marja, al vanzarilor in lipsa sau al imprumuturilor de valori mobiliare, precum si volumul minim pentru ordinele aferente acestor tranzactii. O SSIF care intermediaza oferte publice de valori mobiliare nu se poate angaja in tranzactionarea in marja a acestor titluri, in perioada derularii ofertei.

Debitorul are obligatia sa restituie creditorului acelasi tip de valori mobiliare la sfarsitul unei perioade de timp specificata in contract. Imprumutul de valori mobiliare se va realiza numai dupa incheierea unui contract pentru imprumutul de valori mobiliare, si, dupa caz, deschiderea unui cont in marja.

Capital minim de 50.000 de euro pentru societatile de brokeraj


O persoana juridica care intentioneaza sa se autorizeze ca trader trebuie sa detina un capital initial ce reprezinta echivalentul a minim 50.000 de euro si sa aiba ca obiect exclusiv de activitate tranzactionarea in nume si pe cont propriu a instrumentelor financiare derivate, conform regulamentului 12/2004 privind serviciile de investitii financiare publicat de CNVM. Potrivit regulamentului, actionarii/asociatii, precum si conducerea administrativa si executiva a traderului trebuie sa nu fie actionari semnificativi si sa nu detina nici o functie sau sa fie angajati ai unui intermediar autorizat de CNVM sau BNR sau ai unui alt trader.

Societatile de brokeraj autorizate care depun documentele in vederea reorganizarii in calitate de trader au obligatia sa detina, pana la 31 decembrie, echivalentul in lei a minimum 20.000 de euro, calculat la cursul de referinta comunicat de BNR la data depunerii cererii.

Pana la data de 31 decembrie 2006 aceste entitati va trebui sa-si majoreze capitalul pana la un nivel egal cu echivalentul in lei a minimum 50.000 de euro. Regulamentul este prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri