Intr-un raport al FMI elaborat in 2005, Romania ocupa locul 31 in lume in ceea ce priveste rezerva de aur (105 tone) detinuta de BNR. Primul loc din acest punct de vedere e ocupat de SUA (8.135 tone), pozitia secunda revenind Germaniei, cu 3.433 tone. In seria celor 108 tari luate in calcul, dupa Romania se situeaza Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovenia, Lituania s.a. De la abolirea etalonului aur de catre SUA, in 1971, aurul a pierdut continuu teren pe plan monetar. S-a trecut la liberalizarea circulatiei aurului, s-a facut distinctia intre aur monetar si nemonetar (care are o mai mica pondere in total rezerve internationale ale unei tari). In ultimul deceniu s-a ajuns la o conceptie noua: in rezerva internationala a unui stat, detinuta de banca sa centrala, aurul sa nu reprezinte mai mult de 13-14%, restul fiind valute.

In Romania, am plecat in 1944 de la o rezerva de aur de 240 tone, care s-a dus in mare parte in plata datoriilor de razboi; in anii '80, Ceausescu a vandut in jur de 30 tone din rezerva de aur pentru a plati datoria externa a tarii. In 1990, Romania avea o rezerva de 67 tone aur. "In ani, BNR a cumparat aur, a convertit argint in aur (argintul nemaifiind metal monetar) si s-a ajuns in prezent la 105 tone rezerva. In 2005, BNR nu va mai cumpara aur pentru rezerva internationala, intrucat ne incadram in recomandarea internationala", declara ziarului nostru Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

S-ar putea apela la rezerva de aur intr-o situatie-limita: cand o tara isi pierde rezerva de valute. "In Romania, din 1997, an de an rezerva internationala de aur a crescut, ajungand sa fie inregistrat un record istoric. In 2004, rezerva internationala a Romaniei a fost de 13 miliarde euro, din care circa 1 miliard reprezinta rezerva de aur", subliniaza Vasilescu. Rezerva de aur se pastreaza in tezaurul BNR sub forma de lingouri si monede, o parte din aceasta fiind activata din cand in cand pe pietele internationale. Astfel, se da un semn clar pietei internationale ca Romania are rezerva de aur.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri