Conform ultimelor rapoarte prezentate de analistii economici, posibilitatile de revigorare a economiei europene au scazut drastic. Presiunea exercitata de pretul petrolului si de aprecierea monedei europene in fata dolarului indeparteaza tot mai mult sansele de stabilizare si de atingere a obiectivelor de crestere.

Dupa ce, acum cateva zile, publicarea indicilor Ifo asupra climatului mediului de afaceri din Germania zugravea o situatie destul de problematica la nivelul increderii, ieri, publicarea indicilor Insee a relevat aceeasi atitudine negativa si de partea mediului de afaceri francez.

Acelasi lucru s-a intamplat si in Belgia, indica France Presse. Si aici, indicatorul climatului de afaceri a atins cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni, in timp ce activitatea a stagnat in primul trimestru al anului in curs, marcand o neta incetinire a economiei. Aproape toate previziunile de crestere economica ale Uniunii Europene au fost revazute in aceste luni. Germania si-a redus optimismul de la 1,5 procente la 0,7. Italia, a treia mare putere economica a Europei, pare sa fie cu adevarat in ''pana''. Oficialitatile si-au revizuit cifrele de crestere de la 2,1 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), la numai 1,2 la suta din PIB.

Cu o crestere de 2,1 la suta pe anul trecut, si cu numai 1,6 procente prevazute pentru acest an, Uniunea Europeana ramane in dificultate in materie de crestere economica. Cauzele au fost insa identificate: pe de o parte, vigoarea monedei europene (aproape 1,30 dolari pentru un euro) afecteaza exporturile, comenzile fiind din ce in ce mai putine, si pe de alta parte pretul petrolului care pare sa se afle intr-o crestere continua. Exista insa si motive asa-zis structurale: chiar la ultima intalnire a G7 de la Washington, reprezentantilor europeni li s-a mai reprosat inca o data lentoarea reformelor si ineficacitatea ''agendei de la Lisabona'', care s-a vrut un program de dinamizare a economiilor europene.

''Zona euro a intrat intr-o noua regiune de incetinire'', a declarat Ian Stewart, economist-sef la Merrill Lynch, in Franta. ''PIB-ul trebuia sa creasca in primul trimestru, insa dimensiunea celor mai importanti indicatori ne face sa prevedem un al doilea trimestru mult mai slab'', declara el. Aceeasi opinie a fost impartasita si de catre economistii Bancii Centrale Europene (BCE). Ingrijorarea vine in momentul de fata dinspre capacitatea BCE de a mentine rata inflatiei invariabila. Fondul Monetar International a venit cu o propunere ''salvatoare'' in aceasta privinta, respinsa insa pentru moment de catre Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, de reducere a ratei dobanzilor, desi acestea se afla la cel mai scazut nivel din istoria BCE, respectiv 2 la suta.

Acord Turcia-SUA pentru modernizarea a peste 100 de avioane de lupta

Oficialii turci au anuntat ca au semnat un acord in valoare de 1,1 miliarde de dolari cu o serie de companii americane privind modernizarea a 117 avioane de lupta F-16, transmite Reuters.

Principalul partener va fi gigantul american Lockheed Martin Corp. Ministrul turc al Apararii, Vecdi Gonul, a informat ca procesul de modernizare a avioanelor va incepe in luna iulie si se va finaliza pana in 2012. In cadrul proiectului vor participa si firme turcesti.

"Am convenit ca din suma totala, 400 de miloane de dolari vor fi alocati companiilor locale. Dupa terminarea procesului de modernizare, avioanele turcesti F-16 vor fi la nivelul celor mai performante aeronave din cadrul fortelor americane, fiind dotate cu cele mai moderne echipamente", a mentionat Gonul.
Ambasadorul american la Ankara, Eric Edelman, a mentionat ca acordul reprezinta un exemplu de cooperare intre cele doua state aliate si va aduce beneficii ambelor tari. Oficialii de la Ankara au declarat ca saptamana trecuta a fost reinnoita intelegerea cu Statele Unite ce permite acestora utilizarea bazei aeriene Incirlik, pentru aprovizionarea fortelor americane si aliate din Irak si Afganistan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri