Fabricile de textile cad rind pe rind prada conjuncturii macroeconomice si a majorarii preturilor la utilitati din ultima perioada. Fenomenul i-a afectat atit pe micii producatori, cit mai ales pe cei mari care inregistreaza pierderi de miliarde de lei.

Potrivit datelor patronatului din industria usoara, FEPAIUS, in primele trei luni ale acestui an pierderile inregistrate de producatorii din industria textila numai ca urmare a aprecierii monedei nationale s-a ridicat la aproximativ 5.000 de miliarde de lei. In fata leului intarit si majorarii preturilor la utilitati agentii economici au avut la dispozitie doua posibilitati: sa renunte la contractele externe aflate in derulare sau sa-si reduca drastic profitul. Marea majoritate au ales sa-si onoreze contractele chiar cu riscul unor beneficii la limita. Profitabilitatea firmelor din industrie s-a diminuat enorm, marea majoritate avint profituri spre zero sau merg chiar in pierdere, a declarat Maria Grapini, presedintele patronatului din Industria Usoara FEPAIUS. Potrivit acesteia, exista pericolul scoaterii din competitivitate a industriei textile.

Valea Pantalonilor se muta in Ungaria

In domeniul textilelor se poarta mai nou reducerea activitatii, fenomenul fiind intilnit atit la societatile mici, cit mai ales la cele mari. Situatia se manifesta in toata tara. Secuiana SA Tirgu-Secuiesc, cea mai mare fabrica de confectii din judetul Covasna, spre exemplu, va concedia dupa Sarbatorile de Pasti un sfert dintre cei 480 de angajati. Supranumita Valea Pantalonilor, Covasna are nu mai putin de 13 mari fabrici de confectii. Desi deocamdata nu au anuntat disponibilizari de personal, o parte dintre acestea au inceput deja sa cumpere terenuri in Ucraina, pentru a muta acolo halele de productie.

Pierderi mari s-au inregistrat si la Cluj, unde exista trei producatori mari, cu peste 1.000 de angajati: Flacara, Argos si Somesul, la care se adauga foarte multi producatori cu pina in 50 de angajati. Problemele nu sint simple si provin atit de la cursul de schimb, cit si de la importurile masive sau de la protectia vamala. Unele societati au pierderi de sute de milioane si chiar de 9 miliarde de lei, sustine Cornelia Nagy, vicepresedinta patronatului din industria usoara din Cluj.

De asemenea, Zefir SA din Bucuresti isi va reduce activitatea. Din estimarile FEPAIUS reiese ca vor fi disponibilizati aproximativ jumatate dintre angajatii din industrie, adica in jur de 250.000 de persoane, mare parte dintre acestea fiind femei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri