Asa cum bine stim deja, la data de 1 iulie moneda nationala va fi denominata, astfel incat 10.000 lei vechi (ROL) vor fi preschimbati pentru 1 leu nou (RON). Bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile in bani,
nascute anterior datei de 1 iulie 2005, vor fi convertite conform raportului 1:10.000, in toate cazurile in care acestea fac obiectul unei operatiuni de evaluare, de plata sau de constituire a oricarui alt raport juridic.

Asadar, valorile mobiliare tranzactionate pe piata de capital vor fi supuse, la randul lor, denominarii leului. Dupa ultima sedinta de tranzactionare din luna iunie 2005, se va proceda la conversia in noua moneda a preturilor de referinta pentru fiecare simbol tranzactionat la Bursa, a principalului asociat fiecarei serii de obligatiuni tranzactionate la Bursa, a tuturor ordinelor valide aflate in sistemul de tranzactionare, cu pastrarea prioritatii de timp a acestora si a valorilor aflate in sistemul Bursei, pe baza carora se calculeaza limita de tranzactionare.

Prezent saptamana trecuta la Conventia Anuala a Brokerilor de pe piata de capital, Stere Farmache, director general al Bursei de Valori din Bucuresti, a aratat ca, pentru o mai buna adaptare la noua situatie, BVB nu va organiza sedinte de tranzactionare in perioada 27 iunie - 1 iulie 2005, pentru a asigura conditiile ca toate tranzactiile negociate in ROL sa fie decontate tot in ROL.

Preturile actiunilor vor fi exprimate in RON, cu 4 zecimale

In ceea ce priveste felul in care vor fi realizate tranzactiile la Bursa de Valori dupa data denominarii, conducerea Bursei a analizat mai multe variante legate de modul in care se vor exprima in piata preturile dupa data denominarii. Societatile de Servicii de Investitii Financiare au cazut de acord ca preturile valorilor mobiliare sa fie exprimate in RON, cu 4 zecimale pentru segmentele de piata Regular si Deal si cu 2 zecimale pentru celelalte segmente ale pietei.

Conducerea Bursei este de parere ca aceasta este metoda cu efecte minime asupra activitatii intermediarilor si investitorilor.

Pentru segmentul de piata Deal se va introduce blocul de tranzactionare standard aplicabil si segmentului de piata Regular (se pot tranzactiona numai cantitati care sunt multiplu de 500 de actiuni).

Pentru celelalte segmente ale pietei, Odd Lot si Unlisted, pasul de cotare va fi de 0,01 RON pentru toate simbolurile al caror pret de referinta este sub 1 RON.

Peste acest prag, pasii de cotare vor fi aceiasi pe toate segmentele pietei bursiere.

Tunelul de pret de +/-15% nu se va mai aplica pentru segmentul de piata Odd Lot.

In prezent, in sectiunea Odd lot a pietei se pot tranzactiona pana la 500 de actiuni intr-un ordin, conducerea Bursei propunand ca la data de 1 iulie blocul de tranzactionare sa se reduca la 100 de actiuni.

Se propune ca pentru titlurile listate la Bursa Electronica Rasdaq si tranzactionate pe sistemul BVB sa fie organizate 3 segmente de piata: Regular_BER, Odd_Lot_BER si Deal_BER.

BVB urmeaza a realiza modificari in sistemul de tranzactionare pentru a acomoda exprimarea preturilor cu 4 zecimale si pentru a permite utilizarea in continuare a contului grup, pentru aceasta fiind necesare modificari la regulamentele si procedurile BVB si aprobarea acestora de catre CNVM.

Bursa de Valori intentioneaza sa organizeze simulari cu agentii de bursa pentru a se asigura acomodarea acestora cu noile exprimari ale preturilor din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri