Evolutiile acestei saptamani sunt rezultanta tensiunilor acumulate in piata. Dupa cum spuneam in articolul din saptamana precedenta, ajutorul dat dolarului de diferenta pozitiva a ratei dobanzii dolarului fata de euro tinde sa contrabalanseze frana impusa de escaladarea deficitului comercial si bugetar de peste Ocean. Asa explicam faptul ca inca dolarul se tine tare. Dar un dolar puternic (cel putin in perioada mai recenta) nu inseamna neaparat ca peste Ocean climatul economic se va imbunatati si ca va creste increderea investitorilor.

Ca dovada, indicii pietei de capital au scazut dramatic, atingand niveluri care nu s-au mai intalnit de dinaintea alegerilor din Statele Unite. In sesiunea de tranzactionare din 20 aprilie, indicele Dow Jones s-a apropiat periculos de pragul psihologic de 10.000, reusind insa sa inchida sesiunea la valoarea de 10.012,36, in scadere cu 3,76% fata de saptamana precedenta si cu 8,45% fata de maximul anului. In acelasi timp, dolarul a inceput sa piarda teren in fata monedei unice, cotatia EURO/USD apropiindu-se vertiginos de 1,3100 (cea mai mare valoare din ultima luna).

O serie intreaga de factori negativi au stat la baza acestor evolutii. Indicele de incredere a consumatorului, publicat de Universitatea din Michigan, a inregistrat o scadere importanta: 88,7, cu mult sub valoarea estimata de analisti (92,0). In plus, indicele preturilor de productie a crescut cu 0,7% in luna martie (estimarile indicau numai 0,6%). Abaterea fata de estimari nu este foarte mare, dar este cea mai mare crestere a indicelui din luna octombrie a anului trecut.

De asemenea, publicarea indicelui preturilor de consum s-a situat pe acelasi trend: +0,6% in luna martie, fata de 0,4% in februarie. Insa atentia investitorilor s-a abatut si asupra unei alte cifre publicate: indicele preturilor de consum din care s-au exclus preturile pentru alimente si energie (asa-numitul Core CPI): +0,4%, cea mai mare crestere din august 2002. Cu alte cuvinte, presiunile inflationiste isi fac simtita prezenta. 0,4% crestere de inflatie de la o luna la alta (generata doar de bunuri si servicii, fara a lua in calcul produsele energetice) este mult. Apare de aici o problema dificila pentru FED: conform datelor macroeconomice, ar trebui sa mentina (sau sa accelereze) ritmul cresterii dobanzii de referinta. Dar unele companii trimit deja semnale de alarma: ritmul activitatii va fi puternic pus la incercare, angajarile se vor reduce, profiturile se vor diminua.

Exista posibilitatea (inca redusa) ca FED sa amane o perioada cresterea dobanzii, pentru a mentine stimularea economica. In acest caz, dolarul va pierde din avantajul mentionat mai sus.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri