Vanzarile en detail cresc, dar sectorul este in continuare dominat de chioscuri si piete volante
Romanii se duc inca mai mult la piata si la chiosc decat la supermarket, concluzioneaza un studiu recent al The Economist Intelligence Unit (EIU). O data cu intrarea in UE, cresterea numarului marilor magazine ar putea inversa raportul de forte. De la oua si pana la frigidere, vanzarile en-detail din Romania (exceptand industria auto) au crescut cu circa 12,8% in 2004, fata de 2003.Daca si industria auto este inclusa, cresterea a fost de 14%.

In pofida cresterii vanzarilor produselor de larg consum (fast moving consumer goods, sau FMCG), circa 88% din cosul zilnic al romanului pe 2004 a ramas format din facturi si hrana, si doar 6% a fost dedicat segmentului FMCG. In cadrul vanzarilor FMCG, numai 8% au avut loc in super si hipermarketuri, desi in marile orase precum Bucuresti acest tip de vanzari a urcat pana la 25%, reliefeaza studiul EIU. O mare parte a cresterii segmentului de retail fata de 2003 a fost data in 2004 de industria auto (plus 17,5%) si cea petroliera (plus 11,3%). In Ungaria, unde PIB-ul per capita este aproape dublu fata de Romania, in termeni de paritate a puterii de cumparare, jumatate din vanzarile FMCG au loc in super si hipermarketuri. Cu toate acestea, previziunile EIU nu sunt deloc pesimiste: pentru 2005, EIU vede o crestere de aproape 10,5% a vanzarilor pe retail, urmand ca acestea sa scada treptat la 9,8%, 7,5% si 6,5% pentru 2006, 2007 si 2009, insemnand totusi o crestere de la17,1 miliarde dolari in 2005, la 30,3 de miliarde dolari in 2009.

In acelasi timp, EIU prevede o echilibrare a segmentului non-alimentar cu cel alimentar: de la raporturi 8,4/11,5 miliarde dolari in favoarea sectorului alimentar in 2005, sectorul non-alimentar va avansa la 14,2 miliarde dolari in 2009 in timp ce sectorul alimentar se va situa in jurul a16,1 miliarde de dolari. Vanzarile de imbracaminte par sa prezinte cea mai importanta tendinta ascendenta, urcand de la 923 de milioane de dolari in 2005 la peste 1,2 miliarde dolari in 2009, din segmentul non-alimentar.

Anul trecut s-a inregistrat o scadere a consumului bazat pe credit, care ramane insa la un nivel cu mult peste cel al anului 2002. Vanzarile de electrocasnice pe credit au scazut cu 10-15% in 2004 fata de 2003, cand boom-ul de 70-75% fata de 2002 a demonstrat potentialul pietei imediat ce creditele de consum au devenit accesibile. Totusi, rata locala de crestere a vanzarilor de electrocasnice in 2004 a depasit-o pe cea mondiala. Potrivit studiului EIU, detailistii occidentali vor fi in primul rand atrasi de piete care trec printr-o perioada de crestere rapida, precum cea romaneasca, din cauza unei incetiniri in cresterea vanzarilor pe pietele mature ale OECD.

Unele companii de bunuri de larg consum, precum Philips sau Unilever, au deschis bazele regionale de operare in Romania. Unilever South Central Europe realizeaza prin exporturile din Romania (in 2004) circa 92% din vanzarile regionale in valoare de 138 de milioane de euro, se arata in studiu. Totodata, Procter & Gamble a triplat productia de detergenti fabricati in Timisoara.

Ceea ce studiul nu afirma insa, spun analistii. Pe masura ce moneda nationala se apreciaza, importurile devin mai ieftine. In acelasi timp, productia din Romania este mai scumpa, iar cresterea accentuata a exporturilor care necesita materii prime de pe piata locala ar putea incetini in mod substantial. Solectron Timisoara, de pilda, a fost confruntata cu o majorare a costurilor cu 20%, si, initial, aproape o patrime din angajati au fost trecuti pe lista disponibilizarilor.

Piata de retail din marile orase este dominata acum de patru mari lanturi de magazine detinute de Metro, Rewe, Carrefour si Louis Delhaize, spune EIU. Noi jucatori pot intra oricand pe piata. Dupa Kaufland, intrat acum doi ani in Romania, Spar studiaza piata, iar Lidl a anuntat in 2003 ca doreste sa faca angajari aici. Si lantul britanic Tesco, prezent de mai multi ani in tari ale Europei Centrale si de Est, este cu ochii pe retailul local. Vanzarile cu amanuntul de pe piata autohtona vor atrage cu siguranta si alti grei de talie mondiala.

Cresterea vanzarilor pe segmentul de retail, inclusiv auto

Tendinta de crestere a vanzarilor si a creditului pentru produse de larg consum a ramas in 2004 la un nivel mai inalt decat in tarile dezvoltate, desi a incetinit fata de 2003. In timp ce in tari precum Franta sau Anglia parte a retailului trece printr-o perioada de stagnare, profitul marilor lanturi de magazine si veniturile populatiei aflate in crestere sunt in masura sa atraga noi investitori pe piata. Raportul EIU reliefeaza faptul ca nume precum Metro, Rewe, Carrefour sau Delhaize pot fi insotite in curand de Spar sau alte lanturi mari de supermarketuri.

Ponderea cea mai mare in vanzari o au alimentele

Peste 60% din produsele vandute pe piata romaneasca au specific alimentar, fapt intalnit frecvent in tarile cu economii asa-zis emergente. EIU estimeaza ca o data cu intrarea in Uniunea Europeana. volumul vanzarilor en-detail pentru produse non-alimentare va tinde sa il egaleze pe cel al produselor alimentare. Piata romaneasca va cunoaste o serie de fuziuni si achizitii la nivelul lanturilor de retail, care vor permite jucatorilor locali sa faca fata competitiei o data ce piata post-integrare va creste si va atrage tot mai multi jucatori occidentali.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri