Banii trimisi din strainatate au adus o noua crestere pentru leu
Banii fierbinti, asteptati in special de piata de capital, nu au aparut inca, preturile actiunilor inregistrand scaderi semnificative, dupa valul de cresteri din ianuarie si februarie. In sprijinul leului au venit insa banii trimisi sau adusi acasa de romanii care muncesc in afara tarii. Acestia au acoperit cu usurinta deficitul de valuta din piata, datorat importurilor si inceperii repatrierii profiturilor de catre companiile straine, provocand chiar o apreciere a leului. Euro a coborat vinerea trecuta pe piata interbancara, dupa cinci saptamani, sub pragul de 3,6 lei, insa cursul mediu a fost anuntat la 3,6021 lei.

Dealerii bancari nu cred ca in urmatoarea perioada va exista o indepartare a euro de pragul de 3,6 lei, care s-a constituit drept un prag suport important. Fara intrari mari de capital de afara leul nu are cum sa mai creasca in mod sustinut. Pentru moneda americana scaderea a fost mai spectaculoasa, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar. Pragul de 2,8 lei ramane insa unul solid. Dupa cresterea sustinuta de la inceputul anului, cand dolarul a castigat circa 7%, se pare ca paritatea incearca sa isi gaseasca echilibrul in jurul valorii de 1,30, pragul de 1,2740 dolari/euro fiind o nuca inca tare pentru moneda americana. Insa nu trebuie uitate dobanzile americane (2,75%), mai mari decat cele europene (2%), sau japoneze (0%). Ele vor atrage cu siguranta investitorii, acoperind astfel deficitul comercial, creat de foamea de cumparaturi a americanilor, provocand implicit o majorare a cererii de moneda verde.

Dolarul a pierdut teren pe fondul evolutiei foarte slabe a pietei de capital din SUA, explica evolutia recenta a paritatii Radu Luca, economist la bursa sibiana. Un alt factor care a contribuit la aprecierea monedei unice a fost raportul privind evolutia comertului exterior din euro-zona, unde contul curent a inregistrat un excedent mai mare decat asteptau analistii.

Romanul se viseaza rentier

In ciuda faptului ca romanii nu sunt renumiti pentru spiritul intreprinzator, o treime ar initia o afacere. In total, 27% ar opta pentru diverse investitii si doar 12% s-ar orienta catre consum.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri