Desi a avut pierderi de 131 de miliarde de lei anul trecut, conducerea societatii spera ca in acest an sa treaca pe profit
Statul reia, pentru a cincea oara, procesul de privatizare a societatii Electroputere Craiova, potentialii investitori interesati de preluarea pachetului de actiuni reprezentand 62,8 la suta din capitalul social avand posibilitatea sa depuna scrisori de intentie pana la data de 6 mai la sediul AVAS.
Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, la inceputul lunii aprilie, ca grupul german Siemens ar putea fi interesat exclusiv de preluarea diviziei de locomotive a uzinei.

Alaturi de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), alti actionari detin 37,2 la suta din capitalul social al producatorului de motoare, generatoare si transformatoare electrice.

Conducerea Electroputere estimeaza ca societatea va trece pe profit in acest an, dupa ce in 2004 a inregistrat pierderi de peste 131 miliarde de lei.

Teoria nehotararii la romani

Dupa patru esecuri care au urmat tot atatea tentative de privatizare, cea mai mare societate din portofoliul AVAS este pe cale sa incerce, a cincea oara, sa gaseasca un cumparator interesat de pachetul sau majoritar de actiuni.

Prima incercare de privatizare a avut loc in martie 2001, cand dintre ofertele pentru preluarea companiei (General Motors, Asociatia Salariatilor ELPAS si Compania de Transport Feroviar Bucuresti) a fost selectata cea a Asociatiei Salariatilor.

Incercarea a esuat, autoritatile motivand ca salariatii nu dispun de suficiente fonduri pentru investitii.
General Motors si KEG Romania au castigat la a doua incercare de privatizare, insa s-a renuntat, din nou, la finalizare, intrucat oferta nu a corespuns exigentelor statului.
In iunie 2003, privatizarea Electroputere Craiova a fost incercata pentru a treia oara.

De aceasta data, s-a decis revocarea ofertei de vanzare a actiunilor detinute de fostul APAPS in cadrul companiei.

S-a vorbit despre restructurare si de impartirea activelor societatii pe sectoare de activitate.
Din nefericire, s-a descoperit, in scurt timp, ca aceasta teorie nu poate fi transpusa in practica, din cauza timpului care trebuia alocat si a imposibilitatii ca diviziile rezultate sa fie vandute concomitent.
Ultima incercare a fost facuta prin negociere directa, fara selectie de oferte.

Consortiul ales era format din Siemens (Germania), Asociatia Salariatilor si DAB (Grecia). Autoritatile au decis, aproape de finalizarea privatizarii sa o ia de la capat, intrucat au descoperit ca Romania stabilise cateva reguli prin negocierea capitolului Concurenta cu Uniunea Europeana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri