Vanzarea ultimului pachet de actiuni detinut de AVAS la BCR (de 36,88%) se afla, dupa cum se stie, in atentia unor institutii financiar-bancare de prestigiu, cu o deosebita putere financiara, care si-au exprimat deja intentia de a participa la privatizarea celei mai mari banci din Romania. Intrebat ieri de ziarul nostru cum si cu cine vede realizat acest proces, presedintele executiv, Nicolae Danila, a declarat: "BCR are un activ valoros care poate aduce pentru actionari sume considerabile. Potentialii cumparatori sunt, in opinia mea, diferiti de cei ai CEC, ceea ce face posibil ca procesele sa mearga in paralel.

Dintre cei interesati de BCR cred ca partenerul ideal face parte din categoria institutiilor cu o activitate globala si care nu au o prezenta in Romania. Cu astfel de banci nu intram in competitie pe plan global, iar pe plan intern adaugam valoare clientilor lor si ai BCR, conlucrand impreuna. Dintre numele vehiculate pana acum in presa sau care si-au exprimat intentia la AVAS e de vazut cum anume unele dintre bancile respective realizeaza managementul riscului si ce nivel de provizionare au avut in ultimii 3 ani.

Pentru comparatie ar fi de analizat si raportul cost-venituri, nivelul rentabilitatii capitalului (ROE) s.a. O parte dintre bancile interesate de BCR sunt in etape de restructurari, de cautari si repozitionari pe plan intern sau international. Sunt banci care acum trei ani neglijau total si au mers pe reducerea activitatii de retail in portofoliul lor. Iata ca astazi lucrurile stau cu totul altfel din acest punct de vedere si doresc sa introduca din nou in strategia lor retailul.

Ce adauga BCR pentru un astfel de investitor? Elementele definitorii ale deciziei de a investi privesc, in primul rand, in cat timp poate fi recuperata investitia, cat creste cota de piata, daca vor avea veniturile scontate. La privatizari similiare din Cehia, Bulgaria sau alte tari din regiune, prin preluarea unor banci locale, deja dupa primul an 60% din veniturile institutiei-mama au fost generate de astfel de achizitii. Concluzia ce s-ar putea trage ar fi ca au facut o investitie destul de mica si ca au pus mana pe niste nise de piata care nu au stiut sa fie folosite de managementul precedent al bancii privatizate.

Pentru BCR trebuie sa vina cineva cu o suma importanta, pe partea de corporate sa aduca societati noi pe piata romaneasca, care sa deruleze o parte din activitatea lor si prin BCR. Prin puterea financiara, investitorul ar putea lega de piata de capital internationala prezentul si viitorul unor societati romanesti. Cine se va bate si va plati suma corecta va prelua BCR-ul." Actionariatul BCR este alcatuit din cele cinci SIF-uri, BERD si IFC - 25%, plus doua actiuni, salariati ai bancii - 8% si AVAS - 36,88%.

Banca a incheiat anul 2004 cu un profit net de 162 milioane euro, in crestere cu 20% in termeni reali fata de 2003. Capitalurile proprii ale bancii au ajuns anul trecut la echivalentul a 892 milioane euro. Suma reprezentand dividendele s-a dublat fata de 2003. In primele trei luni din acest an, profitul brut al bancii a fost de 72 milioane euro. Grupul BCR isi propune pentru acest an un profit net consolidat de peste 165 milioane euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri