Incapabile sa isi adune actionarii, SIF-urile amana modificarea pragului de detinere pana cand Parlamentul voteaza o lege speciala in acest sens * Actionarii SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia si-au propus majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1%, insa nu au reusit "din lipsa de cvorum" * Alexandru Matei nu mai este presedintele SIF Moldova, el fiind ales in functia de director al Comitetului de Directie * Ioan Cuzman si Mihai Fercala au fost realesi in functia de presedinte la SIF Banat Crisana, respectiv SIF Transilvania
Pragul maxim de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF), respectiv 0,1% din actiunile unei societati, ramane valabil, desi trei din cele cinci SIF-uri si-au propus sa discute la sfarsitul saptamanii trecute majorarea acestuia la 1%. SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Muntenia au convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) pe 22 aprilie, pe ordinea de zi figurand si majorarea pragului de detinere. Din lipsa de cvorum, insa, nu s-a putut lua o decizie in acest sens la nici una dintre cele trei SIF-uri. Reamintim ca, potrivit statutelor celor cinci SIF-uri, modificarea pragului de detinere nu se poate realiza decat in cadrul AGA Extraordinara, cu o prezenta de cel putin 50% din actionari. O astfel de prezenta s-a dovedit a fi imposibil de inregistrat pana acum, avand in vedere ca fiecare din cele cinci societati are in jur de noua milioane de actionari. In consecinta, reprezentantii celor trei societati care au discutat majorarea pragului de detinere ne-au declarat ca actionarii asteapta o decizie legislativa care sa impuna o schimbare a pragului.

Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, a declarat recent ca modificarea pragului de detinere la SIF-uri va fi prevazuta intr-un act normativ special. Anterior, aceasta propunere a fost inclusa in proiectul de lege privind demutualizarea Bursei. Guvernul a agreat propunerea de majorare a pragului pana la care o persoana poate detine actiuni la o societate de investitii financiare de la 0,1% la 5%. Reprezentantii SIF-urilor considera ca acest prag este prea mare, cele trei societati care au intentionat sa discute acest aspect in AGA Extraordinara au propus majorarea pragului la 1%.

Toatre cele cinci SIF-uri au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute AGA Ordinara si au avut pe ordinea de modificari in Consiliul de Administratie. Singura schimbare marcanta s-a produs la SIF Moldova. Potrivit purtatorului de cuvant al societatii, Radu Albu, noul presedinte al Consiliului de Administratie al SIF Moldova este Sorin Turtoescu, fost vicepresedinte. Alexandru Matei, care a detinut functia de presedinte incepand din 1997 si pana in prezent, este director al Comitetului de Directie al SIF Moldova. Ceilalti membri ai Consiliului de administratie alesi sunt Costel Ceocea, vicepresedinte, Catalin Chelu, Dumitru Bontas si Constantin Vasiliu. Adunarea nu a validat alegerea celui de-al saptelea membru al CA, ca urmare a neintrunirii cvorumului favorabil de peste 50% nici in urma celui de-al doilea tur al alegerilor, locul ramanand vacant.

La SIF Transilvania, actionarii au ales Consiliul de Administratie pentru un mandat de 4 ani, compus din Mihai Fercala, Gheorghe Lutac, Marin Ramneantu, Yarden Mariuma, Aurel Besliu, Valentin Rata si Constantin Radu. Presedinte a fost reales Mihai Fercala, Valentin Rata fiind numit vicepresedinte. Si la SIF Banat Crisana presedintele Ioan Cuzman a fost reales, Consiliul de Administratie pentru urmatorii patru ani fiind compus din Emil Cazan, Zoltan Hosszu, Ion Stancu, Ionut Patrahau, Pavel Belean si Ioan Mos. La SIF Oltenia pe ordinea de zi a figurat doar numirea a doi membri noi, insa aceasta decizie nu s-a putut lua din lipsa de cvorum. Presedintele SIF Oltenia este, in continuare, Vasile Salapa. Consiliul de Administratie al SIF Muntenia a ramas cu noua membri, din 11 initial, toti noua facand parte si din vechiul Consiliu. Presedintele si vicepresedintii vor fi alesi in prima sedinta a CA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri