Guvernul a modificat Legea privind programul de crestere a competitivitatii produselor industriale restrangand aria de acoperire la bun-platnici
Firmele care doresc sa beneficieze de subventii de stat pentru programul de crestere a competitivitatii produselor industriale trebuie sa dovedeasca ca nu au datorii la bugetul de stat, a decis Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta din saptamana trecuta. O alta conditie este sa precizeze explicit codul activitatii pe care o desfasoara, conform clasificarii CAEN.
Executivul a decis ca bugetul de stat va acoperi in proportie de pana la 75% o serie de cheltuieli ale firmelor pentru cresterea competitivitatii produselor industriale si agroalimentare.

Cele doua programe de crestere a competitivitatii produselor industriale si agroalimentare sunt administrate de Ministerul Economiei si Comertului, respectiv de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Statul finanteaza prin aceste programe unele costuri denumite din ce in ce mai des in ultima vreme "costuri de aderare la UE".
In categoria cheltuielilor subventionate se inscriu cele efectuate pentru aplicarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau al mediului, pentru dotarea, acreditarea si/sau amenajarea laboratoarelor de testare, precum si pentru inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, brevetelor de inventie, desenelor si modelelor industriale romanesti.

Tototdata, se finanteaza certificarea produselor si obtinerea etichetei ecologice, implementarea si certificarea sistemelor de management a sanatatii si sigurantei ocupationale, sistemelor de management pentru responsabilitate sociala si igiena alimentara si/sau sistemelor de management al securitatii informatiei.

De asemenea se subventioneaza efectuarea de analize de evaluare comparativa pentru activitati din industria prelucratoare in vederea realizarii planurilor de restructurare-dezvoltare-viabilizare, a caror implementare va fi monitorizata.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare.

In Programul "Crestere a competitivitatii produselor industriale" mai sunt disponibili aproximativ 130 de miliarde de lei pentru produsele industriale.
Finantarea se realizeaza in sistem de rambursare. Solicitantul cheltuie partea sa de contributie, dupa care statul ii inapoiaza jumatate din suma proiectului. Pentru IMM, subventia este de 65%.

Suma maxima totala acordata unui beneficiar, este de 90.000 de euro, pentru un interval de pana la 3 ani. Suma minima alocata de la bugetul de stat pentru un proiect este 5.000 de euro.

Proiectele sunt inregistrate, in baza numarului de la registratura generala MEC, intr-un registru unic, iar analiza acestora se face in ordine, conform principiului primul sosit, primul servit, asigura ministerul.
TVA-ul nu se finanteaza. De asemenea, nu sunt finantate taxe (de aprovizionare, vamale, transport etc.) si comisioane.

Reguli pentru IMM


Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt definite ca fiind acele societati care indeplinesc cumulativ mai multe conditii. Ele trebuie sa aiba un numar mediu anual de salariati mai mic de 250. Sa realizeze o cifra de afaceri anuala de pana la 8 milioane de euro sau au un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 5 milioane de euro. Totodata trebuie sa respecte criteriul de independenta.

Sunt considerate independente Intreprinderile Mici si Mijlocii care nu sunt detinute in proportie de peste 25% din capitalul social sau din drepturile de vot de catre o alta intreprindere sau mai multe intreprinderi impreuna, care nu fac parte din categoria Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Prin exceptie, este considerata independenta o intreprindere care este detinuta de societati publice de investitii, de societati cu capital de risc, investitori institutionali, universitati sau centre de cercetare non-profit, cu conditia ca acestia sa nu exercite, in mod individual sau impreuna, controlul asupra intreprinderii.

Subventiile tip IMM sunt disponibile si in cazul in care capitalul este divizat de asa natura incat detinatorii nu pot fi identificati, iar intreprinderea declara, pe propria raspundere, ca este in masura sa presupuna ca nu este detinuta in proportie de 25% sau mai mult de o alta societate sau de mai multe, care nu fac parte din categoria IMM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri