BNR tine in mare secret costul noii emisiuni monetare
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezinta astazi oficial insemnele monetare ale leului nou, care vor intra in circulatie odata cu 1 iulie. Noile bancnote sunt imprimate pe suport de polimer, spre deosebire de bancnotele euro, care sunt realizate dintr-o hartie speciala. Bancnotele de 1 si 5 lei sunt imprimate plan, iar cele de 10, 50, 100 si 500 lei in relief, pe ambele fete. Substratul de polimer, spun specialistii, asigura o securitate sporita impotriva contrafacerilor, rezista intre 1 si 3 ani mai mult fata de hartie, nu absoarbe si nu retine umezeala, murdaria si bacteriile si poate fi reciclat. Bancnotele leului nou merg pe structura bancnotelor euro. Cand Romania va trece la euro, daca pana atunci nu se va schimba conceptia actuala, vom avea si noi bancnote pe hartie.

Ca tendinta, in prezent, in Europa, este foarte puternica influenta exercitata de fabricile de hartie specializate in domeniu. Cateva fabrici au inceput sa lucreze cu polimeri pentru comenzi de regula din afara Europei. Desi e secret de stat, leii noi se pare ca sunt realizati tot in Europa, Romania fiind printre foarte putinele tari de pe continent cu bani de plastic. Americanii realizeaza de 130 de ani dolarul la aceeasi fabrica, dintr-o hartie speciala, greu de imitat. In Romania, actuala afisare duala a preturilor va continua cu lansarea noii emisiuni, la 1 iulie, urmata de circulatia simultana a celor doua emisiuni (pana la 31 decembrie 2006). Incepand cu 1 ianuarie 2007, va inceta puterea circulatorie pentru vechea emisiune. Leii vechi vor putea fi preschimbati inclusiv dupa 1 ianuarie 2007, pe termen nelimitat, la sucursalele BNR si institutii de credit de urmeaza a fi desemnate. Punerea in circulatie a noilor insemne monetare se va realiza treptat si in cantitati limitate numai prin automatele bancare.

De la 1 iulie, sapte banci mari, care acopera 28% din reteaua de bancomate, vor alimenta cu lei noi aproape 950 de automate bancare proprii. Alte circa 400 de bancomate vor fi adaptate la noua moneda in semestrul al doilea al anului, iar ulterior restul de peste 2.000 de ATM-uri. 23 de banci comerciale prefera circulatia a patru cupiuri la bancomate, opt au optat pentru trei cupiuri si una pentru doua cupiuri. Drept urmare, bancomatele romanesti vor elibera un numar limitat de cupiuri de bancnote si monede, probabil 2-3. Cam tot atatea sunt eliberate si la automatele bancare din alte tari europene. In schimb, americanii au la bancomate o singura moneda - cea de 20 USD. Mai nou, si japonezii au restrans numarul de cupiuri la automatele bancare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri