Pachetul legislativ prevede infiintarea unui fond de investitii pentru fostii proprietari, alimentat cu ce are de recuperat statul din tari ca Irak
Autoritatile vor constitui un fond de investitii pentru despagubirea proprietarilor imobilelor nationalizate, constituit din actiuni ale ministerelor la diverse societati, din creantele statului in strainatate, titlurile de participare urmand sa fie cotate pe pietele de capital interne si externe.

Grupul de specialisti din ministerele implicate, coordonat de ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, a finalizat pachetul legislativ privind proprietatile nationalizate in timpul regimului comunist, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Legislativului pana la sfarsitul lunii mai.

Pachetul include si proiectul de lege privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de statul roman in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, si care nu pot fi restituite in natura.

Documentul prevede ca, pentru asigurarea fondului necesar acordarii de despagubiri, se va infiinta Fondul de investitii "Proprietatea", alimentat cu actiuni detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, de Ministerul Finantelor Publice, de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la diverse societati comerciale, precum si cu creante detinute de statul roman in strainatate.
Printre statele de la care Romania are de recuperat creante se numara Irak, Sudan, Mozambic, Libia, Siria, Angola, Republica Cuba, Republica Populara Democrata Coreeana, Republica Mongola, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Somalia, Nigeria, Republica Congo, Zair (Republica Democratica Congo) si Tanzania.

Durata de functionare de 10 ani

Durata de functionare a fondului va fi de zece ani, cu posibilitate de prelungire prin decizia actionarilor. Dupa expirarea duratei de functionare, activul fondului va fi lichidat si impartit actionarilor.

Fondul va fi administrat de o societate desemnata in urma unei licitatii internationale, organizata in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a legii. Pana la acel moment, procesul de administrare va fi asigurat de o unitate de management a proiectului, constituita in cadrul Ministerului Finantelor. Activul net al Fondului "Proprietatea" va fi impartit in titluri de participare transmise gratuit catre proprietarii imobilelor nationalizate sau, dupa caz, succesorilor in drepturi ai acestora, proportional cu valoarea despagubirilor la care au dreptul si fara un plafon-limita al despagubirii.

Titlurile care nu sunt solicitate de proprietari sau succesori in termen de trei ani de la data emiterii lor isi vor pierde valabilitatea. Titlurile de participare vor fi cotate pe pietele de capital interne si externe, in cel mult trei luni de la incheierea contractului de management, proprietarii avand posibilitatea sa le vanda in orice moment.
Prin titlu de participare se intelege o actiune emisa de Fond.

Cuantumul despagubirilor este stabilit de o comisie speciala, aflata in subordinea Guvernului, pe baza expertizei de specialitate a unui evaluator sau unei societati de evaluare autorizate.
Comisia este condusa de presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, Ministerului Justitiei, Secretariatului General al Guvernului si Cancelariei premierului.
Pachetul legislativ privind regimul proprietatii va fi analizat de grupurile parlamentare ale majoritatii, inainte ca forma finala sa fie aprobata de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri