Potrivit cotidianului britanic, Guvernul Tariceanu ar putea plati \"oalele sparte\" in privatizare de Cabinetul Nastase * In curand se va decide la Washington daca statul roman va plati 350 de milioane de dolari solicitati de Noble Ventures pentru privatizarea defectuoasa a Combinatului de la Resita
Tratamentul investitorilor straini aplicat in trecut de Romania s-ar putea rasfrange curand asupra noului Guvern de la Bucuresti si a programului economic agreat de Bruxelles in vederea aderarii la Uniunea Europeana (UE), se arata intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times. Documentul citat precizeaza faptul ca in saptamanile care urmeaza Tribunalul Arbitral al Bancii Mondiale, ICSID, va da verdictul in procesul intentat statului roman de compania americana Noble Ventures, prin care aceasta solicita daune in valoare de 350 de milioane de dolari. Noble Ventures acuza Cabinetul Nastase ca a "sabotat" achizitionarea combinatului siderurgic de la Resita si a renationalizat ilegal compania in 2001. Americanii au cumparat, in 2000, combinatul de la Resita pentru care au fost de acord sa plateasca 4,5 milioane de dolari si sa efectueze investitii de 85 de milioane de dolari in trei ani.

Potrivit Noble Ventures, afacerea presupunea ca Executivul de la Bucuresti sa reesaloneze datorii ale combinatului in valoare de 35 de milioane de dolari. Procedura de reesalonare a fost initiata in 2000, insa, dupa alegerile din toamna anului respectiv, aceasta a fost stopata de Guvernul Nastase. Potrivit FT, martorii prezenti la audierile de la Washington se pare ca au sustinut pozitia Noble Ventures potrivit careia oficialii romani au facut prea putin pentru a asigura reesalonarea datoriilor combinatului. In 2001, creditorii guvernamentali au actionat concertat pentru ca CSR sa intre in reorganizare, iar Guvernul a renationalizat societatea, comenteaza Financial Times. In 2004, acelasi Guvern a anulat datoriile CSR si a vandut compania producatorului rus de otel TMK pentru pretul simbolic de un euro. "Procesul cu Noble Ventures s-ar putea dovedi un test important avand in vedere ca si alti investitori straini nemultumiti intentioneaza sa dea in judecata Romania solicitand alte sute de milioane de dolari", se precizeaza in articolul citat. Potrivit acestuia, un castig semnificativ pentru Noble Ventures ar putea semnala faptul ca noul Guvern de la Bucuresti "mosteneste" o dezordine financiara intr-un moment dificil.

Si alti investitori straini ar putea da statul in judecata

In plus, cotidianul britanic subliniaza ca alte doua companii straine, EDF si Gavazzi Steel, ar putea da in judecata statul la ICSID solicitand daune de mai multe sute de milioane de dolari. FT arata ca grupul italian Gavazzi pretinde ca Guvernul Nastase a impins, in mod ilegal, in reorganizare judiciara, Otelul Rosu, dupa ce nu i-a reesalonat datoriile, asa cum fusese convenit in contractul de privatizare.

Grupul EDF intentioneaza si el sa intenteze proces Romaniei la ICSID cerand daune de cel putin 100 de milioane de dolari. In 1992, EDF a semnat o intelegere pe 20 de ani pentru a opera reteaua de magazine duty free si a desfasura alte activitati comerciale in trei aeroporturi din Romania si in cursele operate de TAROM. Potrivit proprietarului EDF, Rick Weil, citat de FT, in 2001 seful de cabinet al premierului Adrian Nastase a cerut mita de 2,5 milioane de dolari pentru a mentine acest aranjament. Weil a precizat, insa, ca a refuzat sa plateasca aceasta suma. Premierul Nastase a negat acuzatiile. In septembrie 2002, Guvernul Nastase a adoptat o ordonanta de urgenta prin care interzicea toate operatiunile duty-free din aeroport.

In acest context, Financial Times considera ca atat procesul cu Noble Ventures cat si alte potentiale procese ar putea determina un derapaj de la planurile bugetare ale noului Guvern, realizate pentru a indeplini cerintele UE. FT aminteste despre actualele negocieri ale Romaniei cu Fondul Monetar International in cadrul carora unul dintre cele mai disputate subiecte de discutie il reprezinta deficitul bugetar. In acest context, cotidianul britanic apreciaza ca fiecare 100 de milioane de dolari care ar trebui platite de Guvern investitorilor sub forma de despagubiri va creste nivelul acestui deficit, care nu ar trebui sa depaseasca 0,5% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri