Fara facilitati fiscale, dar prietenos, Aradul a reusi sa astupe cu investitii noi gauri lasate de vechea industrie putrezita Aradul a fost primul oras care vindea teren unui investitor strain. In cativa ani, orasul era ocupat de mici si mari capitalisti.
Ocupat nu este o figura de stil. In 1998, Leoni Wiring Systems, (producator de cabluri pentru industria auto) cumpara primii 40.000 mp din viitoarea Zona Industriala de Nord Vest. Au urmat rapid alti 25 de investitori care au epuizat cele 130 de hectare ale Zonei. Primaria este "nevoita" sa deschida o noua Zona industriala, Micala Est, unde se instaleaza alti noua investitori. In partea de Sud, se pregateste deja o noua Zona, pe 60 de hectare, de asemenea din domeniul privat al Consiliului Local. In Nord, un investitor privat, grupul Codlea, a inceput sa lucreze la un proiect de parc industrial care se va intinde pe 100 de hectare.

Cercul incepe sa se inchida: italienii de la Aqua Idea, vor construi un complex de hale prefabricate la cheie pe o suprafata de 5 hectare, la iesirea spre Nadlac. O data "asediat" Aradul (unde exista si o zona libera), ofensiva grupurilor de investitori se muta in judet - la 40 de km, in Chisineu-Cris, italienii de la Modus SRL au deschis un parc industrial, cu 18 parcele de pana la 4 hectare, unde se gasesc hale la cheie care au deja clienti. La Chisineu Cris exista, de altfel trei zone industriale. Rezultatul - 19 investitii straine. Recent, Alcoa Fujikura a cumparat 10 hectare, pentru hale de productie profile din aluminiu. Se pare ca va inghiti circa 3.500 de angajati, cam cat forta de munca a micului oras. Aceasta inseamna ca vor trebui sa apara intreprinzatori in transport care sa aduca oameni din satele vecine la lucru. Rezultatele asediului sunt "catastrofale" pentru rata somajului, care, in zece ani, a scazut de la 12% la 5%.

Competitie cu vecinii de pe Bega

"De fiecare data cand vine un investitor care cauta sa se instaleze in partea de vest, stiu ca are in plan sa ajunga si la Timisoara", spune Lucian Palcau, vicepresedintele Camerei de Comert Arad. De multe ori, munca de convingere a unui investitor este mai grea atunci cand ai in coasta un oras mult mai mare si mai "vizibil" precum Timisoara. Sigur, exista in primul rand argumentul ca pe Mures e mai ieftin decat la Timisioara. Dar, daca la inceput licitatia pentru terenurile primariei pleca de la 6 euro/mp, acum preturile ajung si la 35 de euro pentru un mp de teren cu utilitati industriale. Un argument tot mai puternic pro Arad pare sa fie "mediul de afaceri prietenos". "Colaboram foarte bine cu autoritatile locale pentru atragerea investitorilor strategici. Practic, nu le sunt oferite alte facilitati la instalarea intr-o zona industriala, in afara de faptul ca gasesc racordarea la utilitati. Dar le punem la dispozitie un pachet de asistenta, care merge de la consultanta pentru infiintarea firmei, pana la selectarea constructorului pentru o hala industriala, spre exemplu", spune vicepresedintele Camerei de Comert.

Centru de expozitii

Astfel de servicii care vin in intampinarea investitorului au fost completate de un alt avantaj - faptul ca Aradul a devenit un pol comercial, prin existenta aici a unui complex expozitional permanent. Prin investitia de 1,5 milioane de euro a Camerei, din care 500.000 obtinuti printr-un credit, Aradul este al doilea oras din tara, dupa Bucuresti, care beneficiaza de un asemenea centru expozitional. Anual aici se organizeaza 12 targuri internationale, din toate domeniile, de la bunuri generale la produse erotice. "Targul erotic" (in octombrie) este singurul din tara care aduna "lenjerie intima, bijuterii pentru corp si jucarii erotice". Afaceri inseamna in primul rand pragmatism. In scurt timp, Expo Arad se va extinde, Camera de Comert reusind sa obtina pe baza unui plan de afaceri o finantare nerambursabila de doua milioane de euro.

Dezvoltarea economiei reale incurajeaza micii intreprinzatori din sfera serviciilor, Dan Danciu, un tanar fost inginer la Astra, acum patronul firmei de consultanta "Dinamic Sevices", a "prins" doi clienti, din Italia si China care vroiau sa inceapa mici afaceri de productie. Este un bun inceput, dar... parca un plus de dinamism nu e niciodata prea mult. "Avem multe oportunitati neexploatate. Spre exemplu strandul de pe Mures, desi e cel mai mare din aceasta parte a Europei, nu este valorificat comercial. Oamenii de afaceri de aici prefera sa se duca mai degraba la Timisoara pentru a-si petrece timpul liber. Alt exemplu - de ce pe aeroportul nostru nu opereaza nici un transportator "low-cost", ca la Timisoara? Ar trebui sa ne vindem mai bine", crede patronul de la "Dinamic".

Auto in viteza: nemti, japonezi. Se anunta suedezi

Un studiu realizat anul trecut, cu sprijinul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala, constata ca Aradul este un exemplu al atragerii de investitii straine directe. Aici si-au gasit loc investitii din diverse domenii, dar se poate vorbi la Arad de un pol al investitiilor in productia de componenete auto - Leoni, devenita ulterior Lukas (Germania), Takata Petri, productie de centuri de siguranta si volane, Yazaki (Japonia) pentru instrumente de bord. Numele mari atrag numele mari - Yazaki a propus organizarea unei misiuni economice japoneze aici, sub sloganul: "Aradul, centru japonez in Europa Centrala si de Est". Saptamana aceasta este asteptat la Arad un investitor suedez care cauta un amplasament in zona de Vest a tarii pentru o fabrica de capitonaj pentru usile de automobile.

Cifre aradene

Numar de agenti economici: 21.306;
Din care, depunatori de bilant: 9.956;
Total capital social investit: 193 mil. euro;
Total cifra de afaceri realizata: 1,8 mld. euro;
Total profit realizat: 117 mil. euro;
Numar scriptic salariati: 89.569;
Rata somajului in judet: 5%
Rata somajului in municipiul Arad: 3,5%.
*Informatii valabile la 31.12.2004. Sursa: CCIA Arad

Investitii straine

Numar societati: 2.796;
Capital social total investit: 182 mil. euro;
Din care: 43% capital italian, 18% german, 8% maghiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri