Prima surpriza a aparut cand investitorilor le-au fost dezvaluite datele oficiale: rata somajului (5,2%) si numarul noilor locuri de munca create in ultima luna in economia americana: numai 110.000, fata de 243.000 in luna februarie (valoare revizuita negativ, de la 262.000). Cotatia EURO/USD a sarit instantaneu peste 1,3000, atingand un maxim intra-day la valoarea de 1,3059.

Pana aici nimic surprinzator: o economie incapabila sa genereze suficient de multe noi locuri de munca nu are cum sa inspire incredere investitorilor si, prin urmare, dolarul a avut de suferit pe termen foarte scurt. De ce pe termen foarte scurt? Pentru ca, la mai putin de doua ore, a fost publicat indicele ISM (Institute for Supply Management), care pentru luna martie a inregistrat o mica scadere la 55,2, fata de luna precedenta (55,3) si indicele de incredere a consumatorului, la care scaderea a fost ceva mai drastica: 92,6, fata de 94,1.

A doua surpriza abia incepea... Desi indicatorii mentionati mai sus conturau aceeasi directie a economiei americane (in crestere, dar cu o viteza mai mica decat estimarile), totusi de atunci dolarul s-a apreciat, incheind sesiunea de tranzactionare din 6 aprilie la valoarea de 1,2871 fata de euro. Apare astfel limpede faptul ca investitorii puternici, adica marile case de brokeraj si fondurile de investitii ce gestioneaza active de multe miliarde de dolari nu au (inca) pozitii importante Short pe dolar. Motivatia trebuie sa o cautam insa pe un alt continent...

Zona europeana nu pare sa isi iasa din deja celebra amorteala. Ba mai mult, Comisia Europeana a publicat recent estimarile privind cresterea produsului intern brut pentru anul 2005: 1,6%, o revizuire dramatica fata de estimarile anterioare de 2%. In plus, indicele de incredere a consumatorului european nu da semne de reviriment si nici situatia somajului pe continent nu ne apare intr-o lumina mai buna: de exemplu, Germania, care acum cativa ani era considerata locomotiva economiei europene, se confrunta cu o rata a somajului de 12%, care nu a mai fost intalnita din anii 30. Prin urmare, recenta scadere a cursului EUROUSD nu o putem pune pe seama intaririi relative a dolarului, ci ea isi are radacinile in incapacitatea monedei unice de a atrage increderea investitorilor.

Pe termen scurt, exista o probabilitate ca dolarul sa fie supralicitat de cei mentionati anterior pana la 1,2600-1,2500 fata de euro (ajutat fiind de diferenta pozitiva a ratelor dobanzilor de referinta), dar apoi nu e posibil ca problemele fundamentale ale economiei de peste Ocean sa nu revina in prime-time. Recent, agentia Reuters a publicat un sondaj: in termen de sase luni, cotatia va depasi 1,3200.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri