Doar un sfert din bancomate vor da lei noi in prima zi

De la 1 martie 2005, Romania a trecut la antrenamentul pentru procesul de taiere a celor patru zerouri din coada leului, a spus ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Antrenamentul a debutat cu afisarea duala a preturilor si continua, in culisele sistemului bancar, cu pregatirea ATM-urilor, a masinilor de numarat, stocat si organizat bani si, nu in ultimul rind, cu actiunea bancii centrale de a bate moneda noua.

Banca centrala a luat masurile necesare pentru a asigura buna circulatie a noilor bani incepind cu 1 iulie 2005, a dat asigurari Isarescu. In iunie 2005 vor fi distribuite catre banci noile monede si bancnote, urmind ca acestea sa furnizeze clientilor lor noile insemne incepind cu 1 iulie 2005, a mai spus guvernatorul BNR.

949 de ATM-uri cu lei noi

Ceva mai mult de o patrime din bancomatele bancilor comerciale romanesti vor fi alimentate cu lei noi pentru a elibera bani din conturile de carduri, dar asta nu va fi o problema in calea operatiunii de denominare, deoarece se pot face plati in ambele tipuri de monede, a declarat ieri Mugur Isarescu. Sistemul bancar utilizeaza o retea de circa 3.400 de bancomate. Sapte dintre cele mai mari banci comerciale, detinind 27,9% din reteaua de ATM-uri, intentioneaza ca la 1 iulie 2005 sa alimenteze cu moneda noua toate cele 949 bancomate din propriile retele, a spus Isarescu. Alte 407 ATM-uri apartin institutiilor de credit care isi vor adapta bancomatele din retea pe parcursul semestrului II 2005. Dupa 1 iulie 2005 vor fi adaptate treptat si restul de 2.044 de aparate, a mai adaugat guvernatorul BNR. Intelegind dificultatile bancilor comerciale, banca centrala nu forteaza acest proces, a spus Isarescu.

O alta problema va fi aceea ca, daca in prezent bancomatele elibereaza din conturile de carduri bancnote de 50.000 de lei, 100.000 de lei si 1.000.000 de lei, cele adaptate la leul greu vor folosi cupiuri diferite. Astfel, sustine guvernatorul bancii centrale, unele ATM-uri vor elibera patru, trei sau chiar doua din cele sase bancnote noi. Dintr-un numar de 23 banci cu retea de ATM-uri, 11 ar intentiona sa foloseasca 4 valori nominale (5 lei, 10 lei, 50 lei si 100 lei), 8 banci ar folosi doar 3 cupiuri (10 lei, 50 lei si 100 lei) si o singura banca ar opta pentru utilizarea doar a doua cupiuri (10 lei si 50 lei).

Bancherii sustin ca forma diferita a noilor bancnote este motivul pentru care nu vor fi adaptate toate bancomatele la 1 iulie.

Nu putem sa ne permitem sa schimbam toate ATM-urile, e imposibil intr-o perioada foarte scurta. Parerea mea e ca am pierdut o anumita oportunitate. Daca decizia ar fi fost la inceput ca bancnotele noi sa aiba acelasi format cu bancnotele vechi, nu am fi avut acum probleme. De fapt, asa s-a facut in toate tarile unde a avut loc schimbarea banilor. Faptul ca avem aceasta problema este pentru ca s-a luat decizia ca bancnotele noi sa aiba un alt format decit cele vechi. Avem un anumit scenariu si bancnotele cu cel mai mare rulaj vor fi schimbate, ne-a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, care are o retea de peste 582 de bancomate. Nu e o problema majora. In America, de pilda, unde plata cu carduri este generalizata, bancomatele elibereaza doar bancnote de 20 de dolari, a spus Isarescu.
Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa prezinte noile bancnote pe 21 aprilie, a precizat Isarescu.

Rotunjirea preturilor, o spaima mediatica

Guvernatorul a mai spus ca leul greu nu va declansa cresteri de preturi si a adaugat ca frica de rotunjiri a fost o panica mediatica, neconfirmata de practica. Ne-am convins, dupa 1 martie, ca afisarea preturilor, atit in lei vechi, cit si in lei noi, a diminuat tentatia de a mari preturile. Dubla afisare s-a dovedit a fi un bun antidot, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri