Datorita puternicei comunitati italiene prezente pe teritoriul Romaniei, dar si a indelungatelor relatii bilaterale dintre cele doua state, incepand din 1997, Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei.

Conform datelor furnizate de Departamentul de Comert roman, volumul schimburilor bilaterale a atins, in anul 2004, cifra de 8.528,7 milioane de euro, cu o crestere egala cu 7,7% fata de sfarsitul anului 2003. In anul 2004 exporturile italienesti in Romania au atins valoarea de 4.514,7 milioane de euro, ceea ce constituie 17,18% din valoarea totala a importurilor romanesti. Exporturile Romaniei in Italia se ridica la cifra de 4.014 milioane de euro, sau 21,20% din totalul exporturilor romanesti.

Conform datelor oficiale romanesti, din 1990 pana in prezent la Registrul Comertului roman au fost inscrise peste 17.100 societati italienesti, cea mai mare parte intreprinderi mici si mijlocii - dintre acestea fiind operative doar 4.000.

Sub profilul special al implicarii mainii de lucru romanesti, Italia poate fi considerata primul investitor in aceasta tara, cu o suma totala de peste 500.000 de locuri de munca create aici direct de societati italienesti sau indirect, prin societatile mixte.
Prezenta italiana este in general raspandita pe intreg teritoriul romanesc, dar a manifestat in cursul ultimului deceniu tendinta de a se concentra in anumite zone geografice. Printre acestea, cea mai relevanta este prezenta intreprinzatorilor italieni in judetele din nord-vestul Romaniei, si in special in judetul Timis, unde s-a creat un adevarat district industrial italian, motiv de a atrage atentia Guvernului de la Bucuresti si IFI asupra efectelor pozitive importante in privinta raspandirii capacitatilor de investire si asupra crearii de locuri de munca.

Investitiile italienesti in Romania s-au concentrat initial in sectoarele de muca intensa, dezvoltand practici organizatorice ale productiei cum ar fi prelucrarea in sistem "lohn" de materii prime sau semiprelucrate aduse din Italia. Recent a existat o evolutie a prezentei intreprinzatorilor italieni in Romania, cu afirmarea de joint-ventures sau contracte cu producatori locali pentru furnizarea si asamblarea de componente de masini sau de bunuri instrumentale.

Prezenta italiana in Romania s-a imbogatit de curand datorita unui aport mai mare de investitori institutionali. In cursul ultimilor doi ani bancile italiene au prezentat un interes crescand fata de piata romaneasca. Unele institute de credit italiene au cumparat banci locale sau au deschis filiale proprii: printre acestea amintim Banca Italo-Romana, proprietatea Grupului Veneto Banca, Banca di Roma, Unicredit Romania, S.Paolo/IMI Romania, Daewoo Bank. Alte banci italiene au participatii actionare la banci romanesti, precum Monte dei Paschi din Siena la Alpha Bank Romania, si Banca Popolare din Vicenza la Volksbank Romania. Exista, de asemenea, acorduri de colaborare in care sunt implicate institutii financiare italiene cu crearea unui Desk Italia la filialele bancilor straine.

In ceea ce priveste celelalte sectoare economice, unele grupuri italiene au efectuat recent investitii importante in Romania. Printre acestea, Grupul Pirelli Telecom (prezent deja cu Divizia de Cabluri si Sisteme Telecom), care realizeaza la Slatina doua importante investitii in domeniul productiei de pneumatice, si Grupul Tenaris Dalmine, care a achizitionat recent societatea Silcotub Zalau.
Si alte societati sunt prezente in Romania de mai mult timp: Geox din Treviso (producator de incaltaminte situat in Timisoara), Grupul Radici din Bergamo (intreprindere din domeniul chimic si textil la Savinesti), Divani&Divani ce face parte din Grupul Natuzzi (fabrica de componente de canapele in zona Baia Mare), Zoppas (care a realizat la Sannicolau Mare o importanta fabrica in care se produc electrocasnice), Parmalat, Agip, Assicurazioni Generali, Sirti/Finsiel, Stefanel, Fiat/Iveco, Butan Gas, Grupul Peruzzo. In unele joint-ventures italo-romane sunt prezente importante societati italiene ce fac parte din Grupul Finmeccanica in Romania: Rartel (cu participarea Telespazio), Ipacri Romania (cu participarea Elsag), Electra Communications (cu participarea societatii Marconi Selenia Communications).

Trebuie amintita si achizitionarea, din partea firmei Landini/Laverda, unei linii de productie de tractoare la Buzau.

Intreprinzatorii italieni au prezentat un deosebit interes si fata de sectorul agricol achizitionand sau inchiriind loturi intinse pentru cultivare sau pentru cresterea animalelor.

Cadrul prezentei economice italiene in Romania este completat de participarea societatilor italiene la mari proiecte in sectoarele energetic, transporturi si infrastructuri.

Intre acestea amintim Ansaldo Energia in sectorul energetic nuclear, grupul Astaldi/Italstrade, Grupul Gavio/Grassetto Costruzioni, Secol SA si Todini Costruzioni Generali SA in sectorul lucrarilor edilitare si de infrastructura, Alenia Marconi Systems in sectorul sistemelor de control al aviatiei civile, TME Termomeccanica in sectorul protectiei mediului, SIA (Societate Interbancara pentru Automatizare) in sectorul serviciilor financiare.

Implicarea societatilor italiene in procesul de privatizare a intreprinderilor de stat din Romania este in crestere.

Pe langa achizitii in sectorul textil, chimic si mecanic, Enel a incheiat achizitionarea a doua companii de distributie a energiei electrice (Electrica Dobrogea si Electrica Banat).

Persoanele care doresc mai multe informatii se pot adresa Biroului economico-comercial al Ambasadei Italiei care are ca principal scop promovarea relatiilor economice bilaterale, si consilierea firmelor care doresc sa patrunda pe pietele celor doua state. Sediul Biroului se afla in Str. Henri Coanda 9, sector 1, Bucuresti, la telefon: (4021) 305.21.00, fax: (4021) 312.4269, sau prin e-mail:
commerciale@ambitalia.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri