Dezechilibrul in relatia cu China - 162 de miliarde, cel mai mare deficit in raport cu o singura tara. Administratia Bush ascunde capul in nisip si explica situatia prin cresterea economica ce majoreaza cererea de bunuri din import
Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut, pe 2004, pana la un nou record al tuturor timpurilor, de 617,7 miliarde de dolari, in conditiile in care apetitul americanilor pentru bunurile de import, de la petrol pana la automobile, a atins cote maxime, transmite Associated Press.

Statele Unite au consemnat un deficit si in ceea ce priveste bunurile alimentare precum vinurile sau branzeturile - importurile de astfel de produse inregistrand, de asemenea, cote record.

Departamentul american pentru comert a anuntat ca deficitul pe intreg anul 2004 a fost cu 24,4 la suta mai mare decat precedentul record de 496,5 miliarde de dolari, consemnat in 2003.

Deficitul comercial in relatia cu China se inscrie pe aceeasi "lista" a recordurilor, cu 162 de miliarde de dolari (in crestere cu 30,5 la suta fata de anul trecut) - acesta fiind cel mai mare dezechilibru inregistrat vreodata in relatia cu o singura tara.

Administratia Bush, criticata de producatori

Deteriorarea performantelor economice ale Statelor Unite a dat nastere unui nou val de critici la adresa politicilor administratiei Bush. Democratii sustin ca presedintele George W. Bush nu a luat suficiente masuri pentru eliminarea practicilor comerciale neloiale straine, printre care politica monetara a Chinei. Producatorii americani sunt de parere ca autoritatile chineze au subevaluat in mod intentionat yuanul, cu pana la 40 la suta, conferind companiilor chineze un avantaj neloial in ceea ce priveste competitivitatea.

Administratia prezidentiala sustine, pe de alta parte, ca deficitele enorme reflecta faptul ca economia americana se dezvolta intr-un ritm mult mai rapid decat restul lumii, ceea ce duce la sporirea cererii de bunuri de import.

Economistii privati se tem, insa, ca deficitul comercial a inregistrat un nivel atat de mare incat strainii ar putea decide ca nu doresc sa mai pastreze atat de multe active in dolari.

Volumul mare al importurilor anuleaza cresterea exporturilor

Pentru intregul an 2004, exporturile americane de bunuri si servicii au crescut cu 12,3 procente, pana la 1,15 mii de miliarde de dolari. Importurile au crescut, insa, intr-un ritm chiar mai rapid, de 16,3 la suta, pana la un nou record de 1,76 mii de miliarde.
Cererea de bunuri de import a fost condusa de cresterea de 35,7 la suta a importurilor de petrol, care au totalizat 180,7 miliarde de dolari (un alt record negativ).

Avansul nu reflecta numai cresterea cererii, ci si scumpirea titeiului. Media anului trecut, pentru barilul de petrol importat, a fost de 34,47 de dolari, in crestere fata de 26,98 de dolari, in 2003.

Americanii prefera masinile straine

Importurile de autoturisme, bunuri industriale si de consum au stabilit, totodata, noi recorduri, la fel ca in cazul importurilor de produse alimentare, care au totalizat 62,17 miliarde de dolari.
Este al treilea an consecutiv cand Statele Unite inregistreaza deficit in ceea ce priveste produsele alimentare - sector care, cu mult timp in urma, era unul dintre putinele care consemnau surplusuri.
Pentru intregul an 2004, exporturile de produse alimentare, automobile si piese de schimb si bunuri de consum au crescut pana la cote record, iar volumul exporturilor de bunuri de capital s-a situat la cel mai inalt nivel din ultimii patru ani.

Deficitul comercial in relatia cu China a crescut cu 30,5 la suta fata de recordul precedent inregistrat cu o singura tara - record detinut tot de China, cu 124,1 miliarde de dolari (in 2003).

Deficitul comercial in relatia cu Japonia a avansat, de asemenea, pana la 75,2 miliarde de dolari, iar cel cu Canada, pana la 65,8 miliarde de dolari.
In relatiile comerciale cu Uniunea Europeana s-a inregistrat un deficit de 110 miliarde de dolari.

Beijingul reactioneaza la planurile SUA de a limita importurile de textile

Washingtonul da vina pe partenerii comerciali pentru problemele interne

China a exprimat, ieri, critici la adresa intentiilor Statelor Unite de a introduce din nou contingente la importurile de textile din aceasta tara, masura menita sa protejeze producatorii americani fiind calificata de partea chineza drept o initiativa nedreapta si o incalcare a normelor comertului liber, transmite Associated Press.

Qin Gang, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, a declarat ca autoritatile de la Washington incearca sa dea vina pe partenerii comerciali pentru problemele existente in mediul de afaceri autohton. "Nu e o masura rezonabila", a afirmat Qin. "Este nedrept. Este o masura protectionista", a continuat oficialul chinez. Departamentul american pentru comert a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca ia in calcul varianta reintroducerii contingentelor la importurile de textile din China pentru a proteja producatorii interni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri