Rata de crestere economica va scadea in 2005 si 2006 * Aprecierea monedei nationale - impact negativ asupra deficitului comercial
Rata de crestere economica a Romaniei va scadea in 2005 si 2006, ramanand insa peste 5%, concomitent cu o crestere semnificativa a deficitului comercial si a celui de cont curent, potrivit unui raport de prognoza al Comisiei Europene. Comisia anticipeaza o crestere economica de 5,5% in acest an si 5,1% anul viitor, fata de 8,3% in anul 2004. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Executivul Uniunii Europene a estimat adancirea acestuia de la 7,5% din PIB, in 2004, la 8,3% in 2005 si 8,7% in 2006. Majorarea dezechilibrului extern va avea la baza accentuarea soldului negativ al balantei comerciale, care va urca de la 9% din PIB in 2004 la 9,9% in 2005 si 10% in 2006.

Obiectivele autoritatilor romane pentru acest an vizeaza o crestere economica de 6%. De asemenea, oficialii de la Bucuresti au convenit cu Fondul Monetar International reducerea deficitului de cont curent la 6,9% din PIB in acest an. Potrivit analizei Comisiei Europene, majorarea deficitului comercial va fi sustinuta de cresterea importurilor, pe fondul consumului privat semnificativ si al activitatii de investitii. Mai mult, aprecierea monedei nationale va avea, la randul rau, un impact negativ asupra deficitului comercial. Pentru finantarea deficitului de cont curent, sunt importante cresterea fluxului de investitii straine directe, imbunatatirea accesului pe pietele financiare internationale si mentinerea unor rezerve internationale semnificative.

Raportul mai arata ca, in 2005, consumul privat va scadea usor fata de anul anterior, in conditiile cresterii preturilor la energie, dar va ramane la un nivel ridicat, pe fondul reducerii fiscalitatii. Anul viitor, consumul nu va mai resimti influentele reformei fiscale si va intra intr-o faza de crestere sustenabila. De asemenea, ritmul de crestere a investitiilor va ramane in jurul valorii de 10% anual dupa 2006, evolutie care va avea la baza modernizarea facilitatilor de productie, schimbarile structurale in productie prin diminuarea fortei de munca, dar si proiectelor publice de investitii. Mai mult, reducerea impozitului pe profit, cresterea exporturilor, a investitiilor straine directe si imbunatatirea accesului la finantare vor sustine atragerea investitiilor.

Potrivit raportului, inflatia va continua sa scada fata de nivelul mediu de 11,9% inregistrat in 2004. Astfel, indicele mediu al preturilor de consum va fi de 8,2% in acest an si 6,5% in 2006. Scaderea continua a inflatiei este sustinuta de moderarea asteptarilor inflationiste din economie si de aprecierea puternica a monedei nationale. De asemenea, sporirea productivitatii pe fondul restructurarii industriale si ca urmare a investitiilor va contribui la reducerea presiunilor inflationiste. In ceea ce priveste rata somajului, raportul previzioneaza mentinerea in jurul valorii de 7%. Sectorul privat va absorbi o parte importanta din personalul disponibilizat ca urmare a restructurarii intreprinderilor de stat, dar perioada de existenta a unui numar relativ redus de someri s-ar putea incheia, pe masura ce sunt restructurate intreprinderile, inclusiv cele din sectorul agricol.

CE apreciaza ca deficitul bugetar si datoria publica se vor majora in urmatorii ani, ramanand insa mult sub nivelurile acceptate in zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri