Pentru ca piata imobiliara din Romania este dezechilibrata, iar vanzatorii profita de cererea mare de locuinte pentru a-si impune propriile reguli, singura solutie pentru ieftinirea locuintelor este greva cumparatorilor.

"In situatia stranie de pe piata imobiliara, o greva a cumparatorilor este tot ce poate fi mai intelept acum, in ideea ca, vreodata, un anumit echilibru se va produce si preturile vor capata repere clare, intrand intr-un normal oarecare", afirma expertul imobiliar international, Artur Silvestri.

Silvestri considera ca reasezarile de pret sunt inevitabile, dar ele nu vor aparea maine, fiind un proces treptat ce se va impune pe termen mediu. De altfel, pentru un apartament de patru camere in Militari a ajuns sa se ceara 70.000 de euro, iar pentru unul in cartierul Aviatiei, de pilda, 58.000-60.000 de euro. Astfel, se depaseste cu mult pretul curent pe metru patrat pentru o constructie noua.

Nu doar apartamentele de bloc standard au atins cote incredible in ceea ce priveste pretul, ci si imobilele de prestigiu si terenurile. In Primaverii, metrul patrat de teren se propune cu 2.500 de euro, iar pe Soseaua Nordului, metrul patrat de teren costa 1.500 de euro. Ceea ce depaseste orice calcul de rentabilitate ce s-ar putea face in mod realist. O vila in Dorobanti (nevandabila legal, caci este cumparata cu Legea nr. 112) scade, de la un milion de dolari la "doar" 750.000 de euro.

Imobilele de lux, influentate de psihoza cutremurelor

Ideea ca un seism de anvergura va zgudui Romania in anii urmatori a modificat optiunile unui anumit segment de cumparatori, cu venituri peste medie, spune Silvestri.

Astfel, preferinta pentru constructiile noi apare ca indreptatita, cata vreme fondul imobiliar traditional interbelic este considerat "depasit", "uzat" si chiar "periculos". "Corect si mai realist ar fi sa judecam imobilele de la caz la caz. Sunt destule cladiri vechi conservate excelent si ridicate cu proiect gandit si, mai mult, chiar executate corect, cu responsabilitate si, deopotriva, constructii noi, de calitate uneori slaba, inaltate la repezeala de anonimi care fac din modul de lucru in regie proprie o afacere care nu este stavilita", mai arata Silvestri.

Este nevoie de o "lege a fatadelor"

Silvestri considera ca in Romania ar fi necesara o lege a fatadelor care sa reglementeze problema fatadei in sectorul constructiilor. "In Occident, obligatia de a improspata prin zugravire exteriorul unei proprietati exista si aceasta operatiune se face la trei-cinci ani, sub amenintarea unor amenzi imense, care pot sa-l ruineze pe detinator. Evident ca disciplina sociala se obtine cu forta daca buna-cuviinta nu apare ori nu se poate manifesta sub cuvant ca lipsesc banii. Cine nu are cat ii trebuie, spre a detine o proprietate ce ii depaseste puterile, o vinde ori o inchiriaza!", conchide Silvestri
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri