Doua privatizari extrem de importante, de la care se asteapta foarte mult. Cumparatori sunt doua companii puternice, alese de autoritatile romane tocmai pentru ca au capacitatea financiara sa sustina efortul investitional al celor doua filiale. Pe de alta parte, liberalizarea pietei de energie, care a ajuns acum la 83% si in urmatorii doi ani la 100% si perspectivele pozitive ale economiei romanesti, inseamna pentru afacerile companiilor E.ON si CEZ perspective favorabile.

Strategia de privatizare a celor doua filiale, aprobata de guvernul condus de Adrian Nastase la inceputul lunii mai a anului trecut, vizeaza vanzarea initiala a 24,6% din capitalul social, urmata de majorarea capitalului prin subscrierea si emiterea unui pachet de actiuni de 35% din capitalul social. Astfel, in cazul societatii Electrica Moldova privatizarea se va realiza prin vanzarea catre E.ON a unui numar de 10.174.004 actiuni, reprezentand 24,62% din capitalul social existent, si prin emiterea si subscrierea, in cadrul unei operatiuni simultane de majorare a capitalului social, a unui numar de 22.255.634 actiuni nou-emise, reprezentand 35% din capitalul social majorat.
La Electrica Oltenia trecerea in proprietate privata se va realiza prin vanzarea unui numar de 11.445.150 actiuni existente, simultan cu majorarea capitalului social si subscrierea a 25.036.265 actiuni nou-emise. Electrica Moldova are circa 1,29 milioane de clienti, numar comparabil cu cel inregistrat de Electrica Oltenia, care se ridica la 1,34 milioane de clienti. In ceea ce priveste preturile tranzactiilor, specialistii apreciaza ca acestea ar incepe de la un pret minim estimat la circa 95 de milioane euro si ar ajunge pana la 110 milioane euro.

Cehii, hotarati sa se implice puternic

Mai putin cunoscuta in Romania, CEZ are planuri de afaceri foarte mari in sectorul energetic romanesc. Compania CEZ a anuntat ca, pe langa achizitionarea Electrica Oltenia, mai are in are in plan achizitionarea si a altor companii energetice din tara noastra. Vladimir Schmalz, directorul de fuziuni si achizitii la CEZ, declara recent ca in calcule intra implicarea in privatizarea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova. Toate aceste planuri de achizitii fac parte din strategia grupului CEZ de a-si extinde activitatea in regiunea Europei Centrale si de Est. In tara vecina, Bulgaria, Grupul CEZ controleaza deja trei companii de distributie a energiei electrice, printre care si cea care deserveste Sofia. In componenta grupului CEZ intra 99 de companii, care acopera o gama larga de activitati, incepand de la constructia de centrale electrice si pana la distributie si furnizare de energie electrica. El are peste 18.000 angajati si in 2003 a vandut 69 MWh, de peste doua ori mai mult decat a reusit sa vanda societatea Electrica in acelasi an (33,8 MWh).

Program incarcat la MEC

Urmatoarea pe lista de privatizari a Ministerului Economiei si Comertului este filiala Electrica Muntenia Sud pentru care au fost deja demarate procedurile. Vor urma la rand privatizarile OPCOM, SMART, Teletrans, societati ce apartin companiei Transelectrica. De asemenea, se va urgenta privatizarea complexurilor energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova (pentru care exista deja depuse scrisori de interes) si s-au scos la vanzare o serie de microhidrocentrale. Dupa finalizarea litigiilor, ce tin de trecerea conductelor la Conpet, se va trece si la privatizarea companiei de transport a produselor petroliere Petrotrans, dupa cum a anuntat ministrul Codrut Seres.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri