Consultantii de pe piata imobiliara apreciaza ca, anul acesta, preturile la apartamentele in blocurile vechi ar putea scadea. In schimb, din cauza ofertei limitate, locuintele de lux vor fi mai scumpe.

In urma cu doi-trei ani, investitorii de pe piata imobiliara s-au concentrat in special asupra spatiilor de birouri si asupra retailului. Pentru 2005, analistii de profil estimeaza o schimbare. Cei mai multi bani vor fi investiti pe segmentul rezidential, care va oferi o alternativa la apartamentele vechi de la bloc si in spatiile industriale si de depozitare. Totusi, piata autohtona de profil, mai are de asteptat pina la maturizare. Piata imobiliara mai are nevoie de 4-5 ani pentru a ajunge la adolescenta. Eu o vad in copilarie, este de parere Gabriel Marchilovici, managing partner in cadrul companiei Eurisko, lider pe piata autohtona de consultanta imobiliara.

Chiriile ramin la fel

Potrivit raportului Real Estate Market Overview, realizat de Eurisko, pe segmentul spatiilor rezidentiale de lux va creste atit oferta, cit si cererea. Piata va ajunge la un anumit echilibru, astfel incit specialistii se asteapta ca, cel putin in cursul acestui an, chiriile la spatiile rezidentiale de lux sa nu creasca. In ceea ce priveste preturile de achizitie, consultantii estimeaza o scumpire a apartamentelor de lux, oferta fiind limitata. In schimb, costurile la apartamentele destinate clasei medii se vor mentine la nivelul anului trecut sau chiar se vor micsora. Pretul apartamentelor vechi sufera de o supraapreciere, mai ales avind in vedere conditiile fizice ale acestora, apreciaza Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul Eurisko.

1.500 de euro un metru patrat de teren in centru

Preturile la terenuri vor depinde anul acesta foarte mult de utilitatea pe care o au. Astfel, in timp ce la terenurile cu destinatie rezidentiala vor continua sa creasca, cele potrivite pentru demararea unor afaceri comerciale s-ar putea ieftini. Analistii sustin insa ca tranzactiile speculative cu pamint pentru case se vor diminua, iar ritmul de crestere al costurilor nu va mai fi la fel de alert ca anul trecut.

La nivelul anului trecut, cele mai scumpe zone ale Bucurestiului erau centrul orasului - unde s-au facut tranzactii la 600-1.500 de euro pe metrul patrat, si zona de nord, cu preturi de 500-1.000 de euro pe metrul patrat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri