Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) anunta pentru cei interesati ca accesul pe piata muncii din Belgia se poate face, strict, doar in conditiile in care sunt obtinute urmatoarele documente: contract de munca, autorizatie de angajare, viza Schengen tip D, permis de munca. In acelasi timp, PMFM atrage atentia ca verificarea valabilitatii pasaportului, vizei sau permisului de munca pentru intreaga perioada de sedere si munca in Belgia este foarte importanta pentru utilizator, cazurile de expirare a documentelor provocand cheltuieli suplimentare si intreruperi ale activitatii.
De asemenea, este bine de stiut faptul ca lipsa unui acord in domeniu intre Belgia si Romania face imposibil transferul diferitelor prestatii anterioare (asigurari sociale, recunoasterea studiilor si calificarilor anterioare etc) la derularea unui contract de munca.

Contractul de munca

Contractul de munca este un act care certifica faptul ca solicitantul strain a primit un loc de munca si este incheiat intre angajator si angajat. Documentul contine unele coordonate ale viitorului loc de munca (denumire si descriere post, perioada de angajare etc), iar angajatorul va trebui sa obtina ulterior Autorizatia de angajare a unui strain.

Autorizatia de angajare a unui strain

Documentul numit Autorizatia de angajare a unui strain se elibereaza la cererea angajatorului belgian, de catre Oficiul de munca local. Autorizatia se elibereaza in conditiile in care Oficiul efectueaza verificarea firmei care face angajarea, dar si a angajatului. De aceea, cazurile in care angajatorul solicita un cazier judiciar sunt numeroase. Dupa inregistrarea Autorizatiei la Oficiul de munca, acesta elibereaza contractul de munca, unul dintre exemplare fiind expediat de angajator catre muncitorul strain.

Viza Schengen tip D

Consulatul Belgiei la Bucuresti aplica viza Schengen in baza prezentarii urmatoarelor documente: pasaport cu valabilitate de cel putin un an, cazier judiciar valabil si contractul de munca vizat la Oficiul de munca belgian. In plus, solicitantul de viza va prezenta un certificat medical eliberat de un cabinet medical agreat, dar si dovada achitarii calatoriei dus-intors (legitimatia de calatorie) in Belgia. Pentru cazul contractelor care depasesc perioada de un an, Consulatul cere prezentarea biletului pentru un singur drum, cel pentru "dus".

Permisul de munca

Dupa obtinerea unei confirmari scrise din partea angajatorului belgian, muncitorul roman are obligatia de a se prezenta la sediul Oficiului local belgian pentru permise de munca, unde va solicita un permis de munca. In Belgia, permisele de munca sunt de trei tipuri: A (valabil pentru toti angajatorii, cu valabilitate nelimitata), B (valabil pentru un singur angajator, limitat la durata de angajare dar nu mai mare de un an, cu posibilitate de reinnoire) si C (valabil pentru toti angajatorii, accesibil strainilor care sunt in curs de obtinere a unui drept de sedere permanent). Dupa caz, procedura de obtinere a permisului de munca va fi platita de catre angajat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri