Pana la sfarsitul acestei luni, Ministerul Finantelor va trimite prin posta un plic cu formularul Declaratiei de venit global pentru anul 2004. Prin urmare, persoanele fizice trebuie sa astepte primirea la domiciliu a formularelor de Declaratii de venit in acest fel evitand deplasarile inutile si aglomeratia la sediile administratiilor fiscale. Fiscul recomanda populatiei ca pentru transmiterea prin posta a Declaratiilor de venit sa utilizeze plicul cu indicatia "CR" primit, acesta fiind un plic special, pentru care nu trebuie sa achite taxele postale. In cazul in care vor utiliza un alt plic, taxele postale vor fi suportate de catre acestia. In momentul in care plicul este lasat la posta, contribuabilul va primi o recipisa care dovedeste ca a depus Declaratia.

Termenul legal de depunere a Declaratiilor de venit pentru contribuabili - persoane fizice care au realizat venituri supuse globalizarii in anul 2004, este data de 16 mai 2005.

Toate persoanele fizice cu domiciliul in Romania, care au obtinut anul trecut venituri de natura salariala, din activitati independente, sau din cedarea folosintei bunurilor, trebuie sa completeze formularul care trebuie retrimis prin posta, gratuit, in plicul autoadresat Finantelor, pana cel tarziu pe 16 mai.
Declaratia trebuie insotita de copii dupa Declaratiile speciale si fisele fiscale pe baza carora a fost completata.

Declaratia trebuie completata cu majuscule.
Pentru mai multa siguranta, ar fi bine sa completati doua declaratii. Originalul sa-l trimiteti organului fiscal, iar copia s-o pastrati.
Sub titlul "Declaratie de venit global", in casuta "Pe anul ...", se completeaza "2004".

Venituri din activitati independente

La punctul B al Declaratiei sunt veniturile nete din activitati independente. Acestea sunt impartite in cinci subpuncte.
In dreptul B1 se vor trece veniturile comerciale, cum sunt prestarile de servicii sau practicarea unei meserii, altele decat cele din profesii liberale.
La venitul net se trece suma venitului net din activitati comerciale, realizat din toate sursele, preluata din Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente - comerciale, depusa pentru fiecare sursa in parte.
La pierdere fiscala se inscrie suma pierderii fiscale din toate sursele, din aceeasi declaratie.
La subpunctul B2 se trece venitul net din profesii liberale.

Acesta va fi completat de cei care au obtinut anul trecut venituri din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, expert contabil, contabil autorizat, broker, arhitect sau a altor profesii asemanatoare.
La venit net se va inscrie suma venitului net din exercitarea unei profesii libere, realizat din toate sursele, preluat din Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente - profesii libere, depusa pentru fiecare sursa in parte. La pierderea fiscala se procedeaza ca in cazul precedent. La categoria B3 - venit stabilit pe baza normelor de venit, vor completa contribuabilii care desfasoara activitati independente, impusi pe baza de norme de venit. Acestia vor nota suma reprezentand norma de venit corespunzatoare perioadei lucrate, comunicata de organul fiscal.

Categoria B4 este rezervata contribuabililor care obtin venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele.
La venitul net se va inscrie suma reprezentand venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, din Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente - drepturi de proprietate intelectuala.
Ultima categorie, B5, este rezervata celor care au avut venituri din activitati independente intr-o forma de asociere.

La venitul net se va trece suma calculata prin adunarea tuturor categoriilor de venit realizate din asociere, preluate din Declaratia speciala privind veniturile din activitati independente realizate intr-o forma de asociere.

Venituri salariale

La punctul C, se afla venitul net din salarii. Aici completeaza contribuabilii care au realizat in 2004 venituri din salarii si asimilate acestora, pentru activitatea desfasurata in Romania.
Categoria "Venitul net din salarii, realizat la functia de baza" se completeaza de cei care realizeaza venituri din salarii pe baza unui contract de munca. Suma se ia din formularul Fisa fiscala 1 (FF1).
Categoria "Venit net din salarii, realizat in afara functiei de baza" revine celor care au obtinut venituri din salarii, altele decat cele de la functia de baza. Suma ce trebuie inscrisa se va prelua din formularul Fisa fiscala 2 (FF2), reprezentand venitul baza de calcul.

La categoria "Venit net din salarii primite din strainatate pentru activitatea desfasurata in Romania", se va trece suma calculata prin cumularea venitului net declarat lunar, preluat din Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice cu domiciliul in Romania care desfasoara activitate in tara.

Venituri din chirii si din cedarea folosintei bunurilor

Veniturile din cedarea folosintei bunurilor se regaseste la punctul "D" al Declaratiei. La venit net se trece suma venitului net din cedarea folosintei bunurilor realizat din toate sursele, preluata de la "Total venit net" din Declaratia speciala privind venitul din cedarea folosintei bunurilor, depusa pentru fiecare sursa in parte.
In cazul contribuabililor care nu au obligatia depunerii de declaratii speciale, se va prelua suma inscrisa la "Venit net estimat", din ultima Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit privind venitul din cedarea folosintei bunurilor, emisa pentru anul fiscal 2004.

Capitolul E, "Venit din strainatate", se completeaza pe baza datelor din Declaratia speciala privind veniturile din strainatate, depusa pentru fiecare tara in parte si pentru fiecare categorie de venit realizat.
La litera F se trec veniturile scutite de impozit, realizate din activitati independente si din salarii, precum si pierderea fiscala.

Deduceri personale suplimentare

Pentru a justifica deducerile personale se anexeaza copii legalizate ale documentelor care atesta dreptul la deduceri personale suplimentare, cum ar fi: certificat de casatorie, certificat de nastere pentru copiii aflati in intretinere, certificatul comisiei de expertiza medicala si decizia de pensionare pentru cazurile de invaliditate, adeverinta de venit pentru persoana aflata in intretinere si o declaratie pe propria raspundere privind veridicitatea datelor ce vor fi folosite la calculul deducerilor.

Cadourile pentru angajati nu sunt impozitate pana la 1.200.000 de lei

Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou, reprezinta venituri neimpozabile conform Codului fiscal, numai daca acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 1.200.000 de lei.

Nu depun declaratii de venit

Contribuabilii nu sunt obligati sa depuna declaratie de venit global la organul fiscal competent daca obtin numai venituri dintr-o singura sursa, sub forma de salarii de la functia de baza, pe intregul an fiscal, pentru activitati desfasurate in Romania, in situatia in care angajatorul a efectuat operatiile de regularizare.
Nu depun declaratii nici cei care obtin numai venituri din investitii, pensii, venituri din activitati agricole, venituri din premii si din jocuri de noroc si venituri din alte surse a caror impunere este finala.

Pentru anumite categorii de venituri nu se depun declaratii speciale.

In aceasta situatie se afla veniturile sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in fisele fiscale, care au regim de declaratii de impozite si taxe, sau in declaratii lunare depuse, venituri din investitii precum si venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala, veniturile din pensii, veniturile nete determinate pe baza de norme de venit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri