Exportatorii risca sa piarda scutirea de TVA la tranzactiile in lant si, odata cu ea, partenerii externi: cauze si solutii

Companiile exportatoare implicate in tranzactii in lant – cu cel putin trei parteneri intre care au loc livrari succesive de bunuri – risca sa datoreze TVA daca autoritatile fiscale le recalifica operatiunile ca livrari in Romania. Desi nu este tocmai noua, abordarea autoritatilor capata o noua valenta dupa ce definitia exportatorului din perspectiva vamala s-a modificat in Codul Vamal Unional ce a intrat in vigoare la 1 mai 2016. Aceasta modificare a transformat o mare parte dintre tranzactiile in lant la export in vanzari locale, ce ar putea fi subiect de TVA. Noua definitie a ridicat multe probleme si companiilor din afara Uniunii Europene care, potrivit noii definitii, s-au aflat in imposibilitatea de a mai figura ca “exportator” in tranzactiile desfasurate.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street PRO*

Prin abonamentul Wall-Street PRO, devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont

Ne citesc zilnic

2 Parale
4 Brands
A.T. Kearney
Allianz Tiriac
Auchan
Bilka
Casa de Insolventa Transilvania
CBRE
Colliers International
Danone
DB Schenker
Dedeman
Emag
Golin
Grayling
Intercapital Invest
Knight Frank
Lidl
Mass Media Consulting
OMV Petrom
Orange
PI2
Premium Communication
Raiffeisen Bank
Safety Broker
Telekom
Total PR
Velux
Vola