BNR a dat bancilor jumatate de miliard de euro, dar Finantele nu vor banii. Circa 500 milioane euro vor ajunge probabil la bancile mama din strainatate

BNR a luat la finele lunii septembrie decizia de a reduce rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta de la 12% la 10%. Astfel, rezervele constituite de banci la BNR incepand cu luna octombrie sunt cu aproximativ 500 milioane de euro mai mici. In trecut, Ministerul Finantelor a iesit pe piata interna cu obligatiuni in euro si a imprumutat sumele de bani disponibilizate de reducerea rezervelor de catre BNR, insa desi in piata existau asteptari ca statul sa procedeze similar si de aceasta data, executia bugetara ramasa cu mult in urma planului si perspectivele ca deficitul bugetar sa fie semnificativ sub asteptari au limitat interesul Finantelor. Interesul mic in Romania pentru credite in valuta nu lasa bancilor prea multe optiuni, principala varianta fiind ca banii sa fie folositi pentru a plati anticipat din liniile de finantare luate de la bancile mama.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street PRO*

Prin abonamentul Wall-Street PRO, devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont

Ne citesc zilnic

2 Parale
4 Brands
A.T. Kearney
Allianz Tiriac
Auchan
Bilka
Casa de Insolventa Transilvania
CBRE
Colliers International
Danone
DB Schenker
Dedeman
Emag
Golin
Grayling
Intercapital Invest
Knight Frank
Lidl
Mass Media Consulting
OMV Petrom
Orange
PI2
Premium Communication
Raiffeisen Bank
Safety Broker
Telekom
Total PR
Velux
Vola